Hlavní obsah

Putin označil invazi do Československa za chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý označil intervenci sovětských vojsk v Maďarsku v roce 1956 a v Československu v srpnu 1968 za chyby sovětské politiky, uvedla ruská média. Politiku zjevně namířenou proti zájmům jiných zemí označil za nepřípustnou.

Putin označil invazi do Československa za chybuVideo: Reuters

 
Článek

„Dávno jsme uznali, že tato část politiky Sovětského svazu byla chybná a vedla pouze k napětí ve vztazích,“ citovala Putina agentura TASS.

„V oblasti zahraniční politiky nelze dělat nic, co je v jasném rozporu se zájmy jiných národů. Ale právě na tyto hrábě šlapou přední země Západu a především Spojené státy americké,“ řekl šéf Kremlu.

Foto: Libor Hajský, ČTK

Srpnové události 1968 na pražském Václavském náměstí

Putin na Východním ekonomickém fóru ve Vladivostoku nejprve prohlásil, že Rusko poskytovalo pomoc jiným zemím, ale nikdy nebylo kolonizátorem. Moderátor na to reagoval připomínkou, že pobaltské země, Česko a Maďarsko obviňují Sovětský svaz z kolonizace. Poté šéf Kremlu označil tyto sovětské intervence za chybu.

O válce, kterou na jeho rozkaz rozpoutala ruská vojska proti Ukrajině, se Putin v této souvislosti nezmínil.

Morální odpovědnost Ruska za vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968 uznal Putin už v roce 2006, když se na Pražském hradě setkal s tehdejším prezidentem Václavem Klausem.

„Musím vám říci naprosto otevřeně, že samozřejmě neneseme žádnou právní odpovědnost, ale mravní odpovědnost tady je,“ odpověděl tehdy Putin na dotaz novinářů.

Pavel k výročí okupace: Jako malý jsem nechápal, jak nás mohli Rusové přepadnout

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám