Hlavní obsah

Putin: Na hranice s Finskem rozmístíme zbraně a vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Ruská federace rozmístí vojáky a zbraně na hranicích s Finskem. Podle agentury Reuters to Putin řekl v rozhovoru pro agenturu Ria Novosti, v němž těmito slovy reagoval na vstup Finska do Severoatlantické aliance (NATO).

Putin: Na hranice s Finskem rozmístíme zbraně a vojákyVideo: Reuters

 
Článek

„Neměli jsme tam (na finské hranici) vojáky. Teď tam budou. Nebyly tam systémy ničení. Teď se tam objeví,“ uvedl v rozhovoru Putin, na nějž odkazuje agentura Reuters.

Finsko bylo více než tři desítky let neutrální zemí. Poté, co Rusko 24. února 2022 zahájilo plnohodnotnou a nevyprovokovanou invazi na Ukrajinu, požádalo o členství v NATO, do něhož vstoupilo loni v dubnu. Stejně se zachovalo i Švédsko, které se 32. členem Aliance stalo letos v březnu.

„Z hlediska zajištění vlastních národních zájmů je to (pro Finsko a Švédsko) naprosto bezvýznamný krok,“ uvedl ke vstupu obou zemí do Aliance Putin.

Rozšíření NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Clinton v Praze sklidil potlesk ve stoje

Domácí

Švédsko svůj vstup do Aliance stvrdilo 7. března uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí, které následně potvrdilo, že Stockholm splnil podmínky přistoupení do Aliance stanovené článkem II Protokolu Severoatlantické smlouvy.

„Když ruský prezident (Vladimir) Putin zahájil před dvěma lety invazi na Ukrajině, chtěl zmenšit vliv NATO, získat více kontroly nad svými sousedy a zničit Ukrajinu jako suverénní stát. To se mu ale nepodařilo. Severoatlantická aliance je ještě silnější a Ukrajina je blíž na cestě k NATO než kdy dřív,“ poznamenal k vývoji v Alianci nedávno její šéf Jens Stoltenberg.

Putinův rozhovor

Putin v rozhovoru pro Ria Novosti dále uvedl, že Rusko je z vojensko-technologického hlediska připravené na jadernou válku.

Foto: Gavriil Grigorov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

„Z vojensko-technického hlediska jsme samozřejmě připraveni,“ uvedl podle agentury Reuters Putin v reakci na otázku, zda je země skutečně připravena na jadernou válkou.

Ruský prezident dále uvedl, že Spojené státy chápou, že rozmístění amerických jednotek na Ukrajině nebo na ruském území bude Moskva považovat za intervenci. Zároveň zdůraznil, že pokud USA provedou jaderné testy, Rusko by mohlo učinit totéž.

„(Ve Spojených státech) je dostatek odborníků v oblasti rusko-amerických vztahů a v oblasti strategické zdrženlivosti,“ řekl Putin. „Proto si nemyslím, že k tomu (jaderné konfrontaci) spěje. Ale jsme připraveni,“ sdělil ruský prezident.

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil Putin

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám