Hlavní obsah

Rozšíření NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Clinton v Praze sklidil potlesk ve stoje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rozšíření NATO o nové členy z východní Evropy mělo před 25 lety řadu odpůrců, podle bývalého prezidenta Billa Clintona, který v úterý vystoupil na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost, to ale bylo to nejlepší, co se mohlo stát a bylo to ku prospěchu všem.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Prezident Petr Pavel předal 12. března 2024 státní vyznamenání bývalému prezidentovi Spojených států Billu Clintonovi

Článek

„Udělali jsme správnou věc, že jsme NATO rozšířili, protože dnes má Aliance už 32 členů,“ řekl Clinton, který byl prezidentem USA v době, kdy Česko do NATO vstoupilo . Za svůj projev sklidil potlesk ve stoje.

Vzpomínal, že před čtvrt stoletím byla mezi původními členy Aliance skepse, jestli je rozumné Česko a další východoevropské státy přijmout. Nakonec ale zvítězila odvaha a také práce bývalého českého prezidenta Václava Havla, který podle něj sehrál zásadní roli v tom, že Česko bylo přijato v první vlně. „Bylo to rozumné riziko, které nakonec celé NATO posílilo,“ poznamenal Clinton.

Česko je podle něj dobrým spojencem a zvláště ve válce na Ukrajině dělá záslužnou práci. „Byli jste prvním členem NATO, který začal na Ukrajině pomáhat a vím, že v tom budete pokračovat,“ uvedl Clinton. Dodal, že je oceněníhodné, že český premiér Petr Fiala byl mezi prvními politiky, kteří se odvážili jet na Ukrajinu a že prezident Petr Pavel byl jeden z první západních politiků, který přijel na ukrajinskou frontu. Ocenil také, že Česko přijalo půl milionu ukrajinských uprchlíků.

Pavel vyznamenal bývalého amerického prezidenta Clintona

Domácí

„Musíme stát na straně Ukrajiny, dokud bojuje. Každý z nás musíme Ukrajinu podporovat,“ apeloval bývalý prezident USA. Dodal, že věří, že americký kongres se konečně odhodlá schválit další balík pomoci pro Ukrajinu.

Bohužel jsem selhal

Clinton zavzpomínal i na dobu, kdy se jako prezident snažil, aby se z Ruska nestal znovu nepřítel. „Nebudu nikdy litovat žádné minuty, kdy jsem se snažil udělat z Ruska partnera, ale bohužel jsem selhal,“ řekl Clinton.

Za válkou na Ukrajině podle něj stojí i fakt, že ruský prezident Vladimir Putin je dlouho u moci. „Prezident Putin udělal velkou chybu, že se rozhodl zůstat do smrti prezidentem,“ řekl Clinton.

Dodal, že sám si dokáže představit, že by byl déle prezidentem, ale ví, že je pro společnost lepší, když má navrch vláda práva, než když je u moci dominantní vládce.

FOTO: Konference k 25. výročí Česka v NATO

Domácí

Pavel: Zvůli jsme mohli čelit my

Před Clintonem na konferenci vystoupil český prezident Pavel, který mu těsně před tím, jako „velkému příteli ČR“ předal Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy.

Podle Pavla můžeme vidět na osudu Ukrajiny, jak důležité bylo stát se členem NATO, protože se Rusko nesmířilo se ztrátou vlivu. „Nebýt spojeneckého závazku, není vyloučené, že bychom čelili my nebo naši sousedé na východ stejné zvůli jako dnes Ukrajina,“ uvedl Pavel.

Ukrajinci se podle něj už dva roky statečně hájí, ale příliš se jim nedaří. „Další rok konfliktu potvrdil, že válka jen tak neskončí. Nenaplnily se smělé naděje, že Ukrajinci, kteří převzali iniciativu, okupanty vytlačí. Ukrajina se dostává do defenzivy,“ poznamenal prezident.

NATO je podle něj sice garancí naší bezpečnosti, ale hlavně se musíme o svou ochranu postarat sami. „Situace bude pravděpodobně žádat, abychom do obrany dávali ještě více,“ uvedl Pavel.

Bill Clinton přijel po 30 letech do Reduty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám