Hlavní obsah

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Rusko je z vojensko-technologického hlediska připravené na jadernou válku. Když bude ohrožena jeho existence, je také připraveno jaderné zbraně použít. Informuje o tom agentura Reuters s odkazem na rozhovor s ruskou agenturou RIA Novosti, kde Putin dále uvedl, že ne všechno spěje k jaderné válce a že prozatím na Ukrajině nebyl důvod atomové zbraně použít.

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil PutinVideo: Reuters

 
Článek

„Z vojensko-technického hlediska jsme samozřejmě připraveni,“ uvedl podle agentury Reuters Putin v reakci na otázku, zda je země skutečně připravena na jadernou válkou.

Šéf Kremlu v rozhovoru dále uvedl, že Spojené státy chápou, že rozmístění amerických jednotek na Ukrajině nebo na ruském území bude Moskva považovat za intervenci. Zároveň zdůraznil, že pokud USA provedou jaderné testy, Rusko by mohlo učinit totéž.

Foto: Reuters

Rusko je připravené na jadernou válku, prohlásil Putin

„(Ve Spojených státech) je dostatek odborníků v oblasti rusko-amerických vztahů a v oblasti strategické zdrženlivosti,“ řekl Putin. „Proto si nemyslím, že k tomu (jaderné konfrontaci) spěje. Ale jsme připraveni,“ sdělil ruský prezident.

Rozšíření NATO bylo to nejlepší, co se mohlo stát. Clinton v Praze sklidil potlesk ve stoje

Domácí

Jednasedmdesátiletý Putin rozpoutal 24. února 2022 válku na Ukrajině. Podle jeho slov ale prozatím nebyl důvod v ní nasadit jaderné zbraně.

„Proč bychom měli používat zbraně hromadného ničení? Taková potřeba nikdy nenastala,“ konstatoval šéf Kremlu.

Putin dále dále připomněl, že použití jaderných zbraní je zakotveno v jaderné doktríně Kremlu, tedy v politice, která stanovuje, za jakých okolností může Rusko své zbraně použít.

„Zbraně existují proto, abychom je mohli použít,“ řekl Putin. „Máme své vlastní zásady,“ dodal.

Rusko a Spojené státy jsou zdaleka největšími jadernými mocnostmi a kontrolují více než 90 procent jaderných zbraní na světě, připomíná agentura Reuters.

Choutky po užití psychotropních látek

Putin v rozhovoru dále prohlásil, že Rusko je připravené k „seriózním jednáním“ o Ukrajině.

„Rusko je připravené k jednání o Ukrajině, ale to by mělo být založeno na realitě – a ne na choutkách po užití psychotropních látek,“ prohlásil Putin, jehož země nelegálně okupuje zhruba pětinu ukrajinského území.

Ruský prezident Vladimir Putin nebo například exprezident Dmitrij Medvěděv mluví opakovaně o možném použití jaderných zbraní. Medvěděv několikrát vyzýval ke shození atomových bomb na evropská města. V jednom případě také uvedl, že pokud Rusko prohraje, shodí atomové bomby na Washington, Berlín i Londýn.

Medvěděv: Když prohrajeme, shodíme atomovky na Washington, Londýn i Berlín

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám