Hlavní obsah

Putin: Gorbačov se zapsal do světových dějin

Ruský prezident Vladimir Putin označil zesnulého prezidenta Sovětského svazu Michaila Gorbačova za politika, který velice ovlivnil dějiny světa. Putin se tak vyjádřil v soustrastném telegramu, který ve středu zveřejnil Kreml na svém webu.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Michail Gorbačov s Vladimirem Putinem na archivním snímku

Článek

„Michail Gorbačov byl politikem a státníkem, který měl obrovský vliv na chod světových dějin. Stál v čele naší země v období složitých, dramatických změn, ohromných zahraničněpolitických, ekonomických a sociálních výzev. Hluboce si uvědomoval, že reformy jsou nezbytné, a snažil se předložit vlastní řešení naléhavých problémů,“ uvádí se v textu. Putin také ocenil humanitární, charitativní a vzdělávací činnost z Gorbačovových posledních let.

Na velkolepý pohřeb to nevypadá. Přijede ze Západu Gorbačovovi na pohřeb vůbec někdo?

Evropa

Gorbačov byl složitou a často rozporuplnou osobností, uvedl před novináři Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Dodnes v naší společnosti vyvolává občas velmi ostré spory, ale je součástí naší historie, která přetrvá staletí. Zanechal po sobě velmi hlubokou stopu, ovlivnil osudy naší vlasti,“ řekl podle agentury TASS. Gorbačovovu smrt označil za velkou ztrátu.

„Někdy bývá běh dějin silnější,“ odpověděl na otázku, proč Gorbačov nemohl zanechat o sobě jednoznačný dojem.

Gorbačov se krátce před smrtí zděsil z toho, že Putin ničí jeho životní dílo

Evropa

Ruský premiér Michail Mišustin v kondolenci ocenil zesnulého státníka jako „ztělesnění globálních změn v Rusku a ve světě“.

První a zároveň poslední prezident Sovětského svazu Gorbačov zemřel v úterý ve věku 91 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám