Hlavní obsah

Gorbačov se krátce před smrtí zděsil z toho, že Putin ničí jeho životní dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov, který v úterý zemřel po dlouhé nemoci ve věku 91 let, projevil před svým blízkým přítelem několik týdnů před smrtí zděšení z toho, že Vladimir Putin ničí jeho životní dílo. Postup Ruska směrem k autoritářství a vojenské agresi podle britského Daily Mailu sledoval s velkými obavami.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Michail Gorbačov na archivním snímku z roku 2012

Článek

Se známým státníkem, mimochodem držitelem Nobelovy ceny míru, byl stále v kontaktu zkušený ruský novinář Alexej Venediktov, který byl šéfem dnes již uzavřeného rádia Echo Moskvy.

Uvedl, že Gorbačov na konci července prohlásil, že je rozrušen z toho, že jsou jeho reformy postupně likvidovány.

Poslední sovětský vůdce navždy spojil své jméno s pojmy perestrojka či glasnosť. Tyto reformy vedly k rozpadu Sovětského svazu, spojení obou částí Německa a osvobození východu Evropy.

V ostrém kontrastu s jeho osobou jsou tak kroky stávajícího ruského prezidenta Vladimira Putina, který invazí Ukrajiny opět obnovil velký válečný konflikt na evropském území. Ruská média jsou cenzurována a země se hrozbami napříč Evropou stále více vzdaluje západním zemím.

Hluboká lítost?

Putin sice prostřednictvím svých mluvčích projevil hlubokou lítost nad Gorbačovovým úmrtím, je však otázkou, na kolik je toto vyjádření upřímné.

Sám totiž označil rozpad Sovětského svazu, za kterým Gorbačov stojí, za největší geopolitickou katastrofu 20. století.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Michail Gorbačov s Vladimirem Putinem na archivním snímku

„Můžu vám říci, že je (Gorbačov) rozrušený. Samozřejmě vnímá, že šlo o jeho odkaz a životní dílo. Svobodu do Ruska přinesl Gorbačov,“ uvedl Venediktov v rozhovoru pro ruský Forbes.

„Zapomněli všichni, kdo dal svobodu ruské ortodoxní církvi? Kdo to byl? Michail Sergejevič Gorbačov. Svoboda tisku, první mediální zákony, kdo to ustanovil? Michail Sergejevič Gorbačov. Soukromé vlastnictví? Michail Sergejevič Gorbačov,“ pokračoval.

„Gorbačovovy reformy – politické, nikoli ekonomické – byly všechny zničeny. Jsou na popel,“ dodal Venediktov s tím, že když Gorbačov odcházel ze své funkce, síly rychlé reakce NATO v Evropě čítaly 4000 vojáků, dnes jich je 40 tisíc. A NATO oznámilo, že do konce roku jich bude 300 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám