Hlavní obsah

Na velkolepý pohřeb to nevypadá. Přijede ze Západu Gorbačovovi na pohřeb vůbec někdo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Kondolence po úmrtí posledního vládce Sovětského svazu Michaila Gorbačova přicházejí vzhledem k jeho zásluze o konec studené války z celého světa. Otázkou však je, zda mu někdo přijede na pohřeb, který se bude konat v sobotu 3. září na Novoděvičím hřbitově. Nebýt izolace Ruska kvůli invazi na Ukrajinu, nabízela by se účast amerického prezidenta Joe Bidena, šéfa Elysejského paláce Emanuela Macrona, německého kancléře Olafa Scholze či šéfky EK Ursuly von der Leyenové. Za daných okolností to ale vypadá na spíš na komorní akci.

Foto: Profimedia.cz

Michail Gorbačov na archivním snímku

Článek

Mnoho západních politiků se vyhýbá kontaktům s Ruskem kvůli jeho invazi na Ukrajinu, kterou před více než půl rokem rozpoutal ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko navíc v reakci na západní sankce uvalené kvůli vpádu na Ukrajinu zakázalo vstup do země mnoha vysoce postaveným politikům z Evropské unie, Spojených států a dalších západních zemí. Uzavřelo také ruský vzdušný prostor pro letadla z „nikoliv přátelských zemí“ včetně Česka.

Světoví lídři vyzdvihují zásluhy Gorbačova o konec studené války

Evropa

O místě posledního odpočinku ruského velikána bylo rozhodnuto už za života prvního a zároveň posledního prezidenta SSSR. Dříve měla země generální tajemníky. Držitel Nobelovy ceny míru Gorbačov bude pohřben na moskevském Novoděvičím hřbitově pro slavné osobnosti, kde má vyhrazený hrob po boku své zesnulé manželky Raisy.

Jasné zatím není, zda bude mít Gorbačov státní pohřeb. Současný vládce Kremlu Vladimir Putin sice po smrti Gorbačova vyjádřil rodině „nejhlubší soustrast“, již dříve se ale nechal slyšet, že považuje rozpad Sovětského svazu za tragédii.

Gorbačov se krátce před smrtí zděsil z toho, že Putin ničí jeho životní dílo

Evropa

Byl to právě Gorbačov, kdo svými reformami, známými pod pojmem perestrojka, rozhodující měrou přispěl ke zhroucení východního bloku a rozpadu Sovětského svazu. Řada Rusů mu to má dodnes za zlé.

Michail Gorbačov se jako šéf komunistické strany, a tedy i celého SSSR zasloužil o konec studené války a pád železné opony. Byl i prvním a zároveň posledním prezidentem Sovětského svazu. Do nově zřízené funkce byl zvolen 14. března 1990. Jeho prezidentství však trvalo jen krátce, z funkce odstoupil 25. prosince 1991 těsně před zánikem SSSR. Stal se oblíbencem Západu, doma si však respekt nezískal. Zemřel v úterý v 91 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám