Hlavní obsah

Pusťte hned Švédsko do NATO. Maďarsko začíná Američanům lézt na nervy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžitě ratifikujte žádost Švédska o vstup do Severoatlantické aliance, riskujete trvalé poškození vztahů se Spojenými státy, vzkázali do Budapešti američtí senátoři Jeanne Shaheenová a Thom Tillis. Demokratka a republikán společně předsedají senátní pozorovatelské skupině pro NATO. Jejich kolega Ben Cardin, demokrat v čele zahraničního výboru, Maďarům dokonce nepřímo pohrozil vízovou povinností a sankcemi. Vztahy mezi Orbánovou vládou a administrativou amerického prezidenta Joea Bidena jsou napjaté dlouhodobě.

Foto: Profimedia.cz

Americká senátorka Jeanne Shaheenová, v pozadí její kolega Thom Tillis

Článek

„Navzdory četným předchozím veřejným závazkům je Maďarsko posledním zbývajícím členem NATO, který neratifikoval nabídku Švédska, a čas i trpělivost docházejí. Maďarsko svou nečinností riskuje nenávratné poškození svých vztahů se Spojenými státy a NATO,“ napsali Shaheenová a Tillis ve společném prohlášení.

Maďarsko pak v textu vyzývají, aby „bez dalšího prodlení“ švédskou žádost ratifikovalo. Obracejí se přitom na tamního premiéra Viktor Orbána, který aktuálně tvrdí, že sám by byl pro co nejrychlejší vstup Švédska do NATO. Jenže ratifikace je na maďarském parlamentu (kde Orbánova strana Fidesz drží 116 ze 199 křesel) a ten se k hlasování ne a ne dostat. Poslanci Fideszu v čele s šéfem parlamentu Lászlem Kövérem politikům skandinávské země vyčítají dřívější kritiku stavu demokracie v Maďarsku, takže podle nich není s ratifikací kam pospíchat.

Foto: Craig Hudson, Reuters

Americký senátor Ben Cardin

Viktor Orbán je velký vůdce Turecka, prohlásil Trump

Amerika

Zvažme víza i sankce, vyzval senátor

Okolky už zjevně dopálily i šéfa zahraničního výboru amerického Senátu Bena Cardina. „Administrativa (amerického prezidenta Joea) Bidena by měla prověřit, zda je Maďarsko skutečně důvěryhodným partnerem, který si zaslouží účast v programu bezvízového styku – a zda by vzhledem k míře korupce nebylo vhodné zavést sankce podle globálního Magnitského zákona,“ napsal Cardin. Takzvaný Magnitského zákon umožňuje Spojeným státům uvalit sankce na činitele cizích států, pokud je shledá odpovědnými za porušování lidských práv.

„Premiér Viktor Orbán se v posledních dnech opět ukázal jako nejméně spolehlivý člen NATO, navíc až do dnešního dne zbytečně zdržoval snahu Evropské unie poskytnout tolik potřebnou ekonomickou pomoc Ukrajině,“ plísní dále Cardin maďarského premiéra ve svém prohlášení. Text zveřejnil ve čtvrtek, kdy Orbán na summitu EU po předchozím otálení ustoupil od svého veta a umožnil lídrům sedmadvacítky jednomyslně schválit dalších 50 miliard eur (1,2 bilionu Kč) na pomoc Ukrajině.

K rychlému jednání Maďary pobídl i americký ministr Antony Blinken, který v pondělí jednal s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ve Washingtonu

„Švédsko přináší Alianci v každé oblasti ohromné schopnosti. Maďarsko nyní bude muset jednat, aby dokončilo proces přistoupení Švédska. Ale plně očekávám, že se to stane v následujících týdnech, až se maďarský parlament vrátí,“ řekl Blinken.

Trumpe, vrať se, prosil Orbán

Říct, že jsou nynější vztahy mezi Budapeští a Washingtonem chladné, by byl slabý eufemismus. Orbán mimo otevřeně volá po konci vlády demokrata Joea Bidena a návratu republikána Donalda Trumpa do Bílého domu. „Jsem si jistý, že kdyby byl prezident Trump prezidentem, pak by nyní Ukrajinu a Evropu nepostihla žádná válka. Vraťte se, pane prezidente! Udělejte Ameriku znovu skvělou a přineste nám mír!“ apeloval mimo jiné loni. Není vyloučeno, že se Orbánovo přání po listopadových volbách v USA splní – v aktuálních celonárodních průzkumech si Trump před Bidenem drží náskok.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump a Viktor Orbán. Tehdy si americký prezident s maďarským premiérem rozuměli

Ostře později zareagoval i americký velvyslanec v Budapešti David Pressman. Orbánovi v rozhovoru pro The Financial Times vyčetl, že přístup maďarské vlády k mezinárodním záležitostem je založen na „vymyšlených vetřelcích“ a „vyfantazírované maďarofobii“. Dodal také, že věci, jako je Orbánovo vměšování se do amerických voleb, nejsou něco, co by USA u spojenců očekávaly.

Foto: Profimedia.cz

Americký velvyslanec David Pressman v průvodu Budapest Pride na podporu sexuálních menšin

Také samotný fakt, že na post amerického velvyslance Maďarsku byl jmenován David Pressman, právník v oblasti lidských práv hlásící se k homosexuální orientaci, lze nepochybně vnímat jako určitý vzkaz Bidenovy administrativy vůči Orbánově konzervativní vládě.

I Ankara už Stockholmu vyhověla

Švédsko a Finsko požádaly současně o vstup do NATO v květnu 2022, tři měsíce po úplné ruské invazi na Ukrajinu. Finsko se oficiálně připojilo v dubnu loňského roku a stalo se 31. členem západní vojenské aliance.

Turečtí zákonodárci nakonec schválili nabídku Švédska 23. ledna poté, co Ankara urovnala dlouhodobý spor se Stockholmem ohledně vydávání kurdských separatistů, které Turecko označuje za teroristy.

Maďarsko je tak vzdor předchozím slibům posledním státem NATO, který ještě přistoupení Švédska neratifikoval.

Nechceme od USA slyšet, jak u nás funguje demokracie, řekl šéf maďarské diplomacie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám