Hlavní obsah

Nechceme od USA slyšet, jak u nás funguje demokracie, řekl šéf maďarské diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se otevřeně postavil na stranu amerického exprezidenta Donalda Trumpa, který by podle jeho slov dokázal velmi rychle ukončit válku na Ukrajině. Podle premiéra Viktora Orbána se Spojené státy snaží Maďarsko zatáhnout do ukrajinského konfliktu. Prezidentské volby v USA se konají příští rok v listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó je ostrým jazykem proslulý.

Článek

Donald Trump, který se chce vrátit do Bílého domu, čelí obvinění ve čtyřech různých trestněprávních kauzách.

Szijjártó podle serveru Szeretlek Magyarorszag ve čtvrtek uvedl, že protože ve Spojených státech probíhají pokusy diskvalifikovat Trumpa z prezidentských voleb, nebude Budapešť akceptovat žádnou kritiku USA týkající se stavu maďarské demokracie.

„Nechceme od Američanů slyšet, jak funguje v Maďarsku demokracie, jak fungují instituce. Nechceme poslouchat nic o otázkách právního státu,“ uvedl maďarský ministr zahraničí.

Ukrajinská suverenita podle Orbána neexistuje

Evropa

Případné vyloučení Trumpa z volebního klání by podle Szijjártóa byla velmi špatná zpráva. Ministr uvedl, že Trumpovi se prý dá důvěřovat ve spojitosti s nastolením míru (s ohledem na válku na Ukrajině, pozn. red.).

„Věřím, že v případě opětovného zvolení Donalda Trumpa by velmi rychle skončila válka v našem sousedství. Pokud by byl Trump zůstal ve funkci, tato válka by ani nezačala,“ vyjádřil přesvědčení maďarský ministr zahraničí.

Podobný narativ šíří i Trump, představy o tom, jak by míru dosáhl, zpravidla opírá vágně o to, že se zná s klíčovými aktéry, že si s nimi promluví a přiměje je k dohodě.

Prezidentské volby v USA: Kdy budou, jaká jsou pravidla a kandidáti

Volby USA

„Snad Američané příště nepošlou Pucciniho“

Administrativa současného amerického prezidenta, demokrata Joea Bidena, se často kriticky vyjadřuje ke stavu demokracie a právního státu v Maďarsku. Do křížku s maďarskými politiky se pravidelně dostává také americký velvyslanec v Budapešti David Pressman. Ambasador rovněž často kritizuje pokračující kontakty Budapešti s Moskvou.

Szijjártův nadřízený, maďarský premiér Viktor Orbán, se netají tím, že v příštích prezidentských volbách v USA bude podporovat Trumpa. Na adresu Pressmana Orbán řekl, že Spojené státy poslaly do Budapešti „lisovacího člověka“ (příjmení velvyslance odvodil od maďarského slova „préselni“, tedy lisovat, pozn. red.), aby Maďary „vlisoval“, tedy zatáhl, do války na Ukrajině.

„Doufám, že příště nepošlou Pucciniho (slovní hříčka se slovem puč),“ glosoval Orbán.

Jak ukončit válku za den? Řekneme Putinovi, že dáme Ukrajině ještě víc zbraní, vymyslel Trump

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám