Hlavní obsah

Přestaňte s těmi referendy, nabádá Fico evropské lídry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Evropští představitelé by měli přestat s pořádáním referend ve svých zemích, protože tím vystavují nebezpečí celou Evropskou unii a eurozónu. V pondělí to před novináři řekl slovenský premiér Robert Fico. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

„Žádám lídry Evropské unie, aby přestali s dobrodružstvími, jako byla referenda o domácích záležitostech v Británii a Itálii,“ prohlásil Fico, podle něhož taková lidová hlasování „představují hrozbu EU“.

„Co budeme dělat, pokud v Itálii vyhlásí referendum o euru a italští občané rozhodnou, že euro nechtějí?“ dodal premiér Slovenska, které je součástí eurozóny.

Zatímco Britové loni v referendu rozhodli o vystoupení svého království z Evropské unie, Italové v závěru roku odmítli návrh ústavní reformy a přivodili tak pád vlády Mattea Renziho. Referenda o členství v EU a eurozóně požadují protestní strany ve Francii, Nizozemsku, Itálii i dalších zemí včetně ČR a Slovenska.

Reklama

Související články

Brexit musí posvětit parlament, rozhodl soud

Formální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí posvětit britský parlament. Podle BBC o tom rozhodl Vrchní soud v Londýně....

Ať žije Itálie! Premiér Renzi podal demisi

Italský premiér Matteo Renzi ve středu podal demisi. Avizovaný krok učinil poté, co parlament schválil rozpočet na příští rok. Renzi odstupuje kvůli referendu,...

Výběr článků

Načítám