Hlavní obsah

Potřebujeme 17 milionů granátů, šokoval Zalužnyj. Posílil úvahy o svém odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v listopadu přijel na Ukrajinu šéf Pentagonu Lloyd Austin, jeho návštěva neměla být ničím mimořádným. Mělo jít o vyjádření trvalé podpory Ukrajině. O změnu nálady se ale postaral Valerij Zalužnyj, vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil. Jeho chování během Austinovy návštěvy se podle listu Ukrajinska pravda stalo „katalyzátorem úvah prezidenta Volodymyra Zelenského o Zalužného odvolání“.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dal šéfovi ukrajinské armády Valeriji Zalužnému k narozeninám pistoli (červenec 2023)

Článek

Generál podle listu šéfa Pentagonu „šokoval“ prohlášením, že potřebuje na obnovu hranic 17 milionů granátů. „(Austin) byl mírně řečeno překvapený, protože tolik jich na celém světě není,“ prozradil nejmenovaný vysoce postavený činitel ukrajinských ozbrojených sil.

Zalužnyj k tomu ještě přidal požadavek dalších zhruba 400 miliard dolarů (zhruba devět bilionů korun), víc než žádostí o miliony granátů ale Austina už nedokázal překvapit.

Foto: Profimedia.cz

Generál Valerij Zalužnyj se objevuje i na ukrajinských graffiti.

Zklamání po neúspěšné ukrajinské protiofenzivě a Zalužného vyjádření, kdy v rozhovoru pro časopis The Economist v podstatě prohlásil, že válka s Ruskem se dostala do patové situace a může se protáhnout na léta, i faux pas během Austinovy návštěvy přiměly Zelenského k prohlášení, že vojáci by se raději neměli plést do politiky.

Musíme přestat lhát, válka je v patové situaci, prohlásil Kličko

Válka na Ukrajině

Nevoli odstartoval průzkum

Ve skutečnosti se začalo hrát o odvolání Zalužného. Vyzvala k němu podle listu Mariana Bezuhlová, poslankyně za Zelenského stranu Služebník lidu, která šéfa ozbrojených sil kritizovala zejména za to, že ukrajinská armáda stále nepředložila parlamentu plán bojů na příští rok.

Jádro nevole Zelenského vůči Zalužnému je ovšem podle Ukrajinské pravdy jinde. Data z průzkumu veřejného mínění ukazují, že veřejnost Zalužnému důvěřuje víc než Zelenskému.

Foto: FB 47. samostatná mechanizovaná brigáda Ukrajinských sil

Ukrajinští vojáci vstoupili do Robotyne (srpen 2023)

Prezident měl podle sondy důvěru 93 procent respondentů, zatímco generálovi věřilo 98 procent. Prezidentská kancelář podle listu začala Zalužného popularitu vnímat jako politickou hrozbu. Zelenského poradci neváhali „odradit“ generála od založení vlastní dobročinné nadace, protože se obávali, že by se mohla stát základem pro Zalužného budoucí politickou stranu.

Tlak na šéfa armády sílí

Tlak na šéfa armády však pouze zvýšil jeho oblíbenost mezi Ukrajinci, na stranu generála se přidal mimo jiné kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

Mezi Zelenským a Zalužným to čím dát tím víc jiskří. Prezident podle listu vytvořil „paralelní komunikační kanály s veliteli různých vojenských složek“.

Zelenskyj tak vnesl do ozbrojených sil určité prvky politiky, Zalužnyj se díky mediálnímu probírání neshod s prezidentem stal nechtěně výraznou veřejnou osobností, což prezident v současné situaci nemůže potřebovat. Odvolání by ale mohlo popularitu Zalužného katapultovat do „hvězdných výšin“ a změnit ukrajinskou politickou scénu, soudí list.

Na Ukrajině to skřípe, Zelenskyj ignoruje Zalužného

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám