Hlavní obsah

Postrach jménem Cirkon. Rusko úspěšně vyzkoušelo hypersonickou střelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko má za sebou další test hypersonické střely Cirkon. Střela byla vypálena z fregaty Admirál Gorškov v Barentsově moři na cíl nacházející se v Bílém moři, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Cíl ve vzdálenosti asi 1000 km byl podle ministerstva úspěšně zasažen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko ukázalo test hypersonické střely CirkonVideo: Reuters

 
Článek

„Vedoucí fregata projektu 22350 Admirál Gorškov dnes vypálila z Barentsova moře hypersonickou řízenou střelu Cirkon na cíl v Bílém moři,“ uvedlo ministerstvo. Vypálení střely Cirkon se uskutečnilo v rámci testování nových druhů zbraní.

„Podle objektivních kontrolních údajů hypersonická řízená střela Cirkon úspěšně zasáhla mořský cíl nacházející se ve vzdálenosti asi 1000 km,“ uvedlo ministerstvo s tím, že let splnil stanovené parametry.

Ruská hypersonická střela Cirkon je tak rychlá, že je nemožné ji během cesty k cíli zneškodnit. Tato střela dokáže letět až rychlostí Mach 7 (udává poměr rychlosti pohybu tělesa určitým prostředím k rychlosti šíření zvuku v témže prostředí). V únoru 2019 ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že střela Cirkon dokáže letět až rychlostí Mach 9 a má dosah větší než tisíc kilometrů.

Rychlejší než zvuk, ďábelsky přesná a neexistuje obrana. To je hypersonická střela Kinžal

Evropa

Vloni na Štědrý den šéf Kremlu oznámil, že se uskutečnil test střely Cirkon. Podle Putina bylo testování „úspěšné, bezchybné“. Přesnější informace a charakteristiky Cirkonu se tají. V současné době se zkouší vypálení Cirkonu z pozemního nosiče.

Někteří západní odborníci zpochybňují vyspělost nové generace ruských zbraní, ale zároveň uznávají, že kombinace rychlosti, výšky a ovladatelnosti hypersonických raket komplikuje jejich zachycení.

USA potvrdily použití ruských hypersonických střel na Ukrajině

Evropa

Minulý měsíc Rusko oznámilo, že úspěšně vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu Sarmat. Ruský prezident Vladimir Putin po tomto testu prohlásil, že tato jedinečná zbraň přiměje k zamyšlení všechny, kteří se pokoušejí ohrožovat Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám