Hlavní obsah

USA přiznaly pravost odpovědí na ruské požadavky, ze zveřejnění viní Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Odpovědi USA a NATO na ruské požadavky, které zveřejnil ve středu španělský list El País, jsou pravé. Plyne to z reakce náměstkyně amerického ministra zahraničí Victorie Nulandové, která si stěžuje, že text listu předala Moskva.

Foto: Reuters

Americká diplomatka Victoria Nulandová

Článek

„Ano, náš návrh ruská strana udělala veřejným, stalo se to včera (ve středu) v El Paísu,“ řekla TASS Nulandová. Podle ní kopie dokumentů zveřejněná listem El País nesla stejné poznávací znaky jako dokument, který Washington poslal Rusku. Dokumenty, které obdrželi spojenci USA, měly podle Nulandové jiné značení.

Ruská ambasáda ve Washingtonu se nad jejími obviněním podivovala: „Místo toho, aby se soustředila na podstatu ruských obav, se americká strana zapojuje do konspiračních teorií. Americká diplomatka uvádí, že zveřejněné dokumenty měly poznámky učené pro Rusko. Ale stejně dobře lze předpokládat, že si sami Američané udělali kopie dokumentů s poznámkami, které pak předali novinářům. Nezapomínejme, že materiály byly zveřejněné v novinách v členské zemi NATO,” stojí v prohlášení ambasády.

Nedělitelná bezpečnost

Nulandová v rozhovoru s ruskou agenturou TASS současně přiznala, že se USA v odpovědi věnovaly pro Rusko tak důležité otázce nedělitelnosti bezpečnosti, tedy že nelze zajistit bezpečnost, není-li garantovaná všem.

USA nabídly Rusku jednání o inspekci základen NATO. Španělé zveřejnili tajné dokumenty

Svět

Z americké odpovědi plyne ochota USA nerozmisťovat na Ukrajině své vojáky a nerozmisťovat na území Rumunska pozemní verze střel s plochou dráhou Tomahawk, které lze odpalovat ze stejných ramp jako střely SM-3 protiraketového systému Aegis. Američané jsou také ochotni se zabývat omezením konvenčních sil.

NATO ovšem odmítá bránit jakémukoli zájemci požádat o členství v alianci a odmítá tím i požadavek Ruska, aby se Ukrajina nestala členem paktu.

Reklama

Výběr článků

Načítám