Hlavní obsah

K invazi použije Rusko záminku: falešné video útoku dronem, varují USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Rusko použije k útoku na Ukrajinu záminku v podobě zinscenovaného videa s oběťmi ukrajinské útočné operace na Donbasu, varoval tajemník amerického bezpečnostního poradce Jonathan Finer stanici MSNBC. Američtí představitelé ovšem nepředložili pro své tvrzení žádné důkazy. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrzení odmítl jako nesmysl.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko pokračuje ve vojenském cvičení v Rostově, Krymem projela ruská armádní vozidla.

Článek

„Přečetl jsem si a viděl na internetu jakési prohlášení, že Rusko připravuje falešné video s údajným útokem ukrajinských vojáků na Donbas. Nepravdivost tohoto druhu výmyslů, jichž přibývá každým dnem, je zjevná každému, byť i málo zkušenému politologovi," řekl Lavrov listu Izvestija.

Mluvčí Pentagonu John Kirby dodal, že video, které by ukazovalo ukrajinský útok na ruskojazyčnou oblast východní Ukrajiny kontrolovanou separatisty, má být velmi názorné.

Výroba propagandistického videa je jednou z možností, kterou Rusko připravuje jako možnou falešnou záminku pro spuštění vojenské agrese proti Ukrajině a její obhajobu.
Ned Price, mluvčí amerického ministerstva zahraničí

Finer uvedl, že by video „mělo zobrazovat herce představující truchlící nad lidmi, kteří zahynuli při incidentu“, a také falešná těla obětí. Ve videu, kde mají být vidět i odpalované rakety, by se měly také objevit turecké drony Bayraktar, které získala Ukrajina, aby to vypadalo, že je do akce zapojeno NATO.

Macron si volal s Putinem a Zelenským, se šéfem Kremlu mluvil potřetí za týden

Zahraniční

„Výroba propagandistického videa je jednou z možností, kterou Rusko připravuje jako možnou falešnou záminku pro spuštění vojenské agrese proti Ukrajině a její obhajobu,“ uvedl mluvčí americkém ministerstva zahraničí Ned Price. Uvedl, že důkazy budou utajené, aby USA tak ochránilo své zdroje.

BEZ KOMENTÁŘE: Delegace EU dorazila na Ukrajinu.Video: AP

Ani podle Finera není zcela jisté, že se video nakonec na veřejnosti skutečně objeví: „My jistě nevíme, že toto bude způsob, který si vyberou, ale víme, že je to možnost, která se zvažuje.“

Mluvčí Pentagonu Kirby dodal, že příprava takového videa by byla schválena Kremlem: „Naše zkušenost je, že jen málo věcí tohoto typu není schváleno na nejvyšších úrovních ruského vedení.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám