Hlavní obsah

Polští dobrovolníci zlikvidovali ruskou kolonu, tvrdí nadšení Ukrajinci

Na Ukrajinu proudí bojovníci ze zahraničí, už by jich tam mělo být kolem 40 tisíc, píše ve středu ukrajinská tisková agentura Unian. Většina těch, kteří chtějí dobrovolně bojovat na straně Ukrajiny, jsou bývalí vojáci. Například z Kanady dorazilo přes 500 zahraničních bojovníků, kteří tak mohou vytvořit vlastní jednotku. Jako první se měli v boji vyznamenat Poláci, kteří údajně zlikvidovali ruskou kolonu.

Foto: Marienko Andrew, ČTK/AP

Boje v Charkově

Článek

Ve speciální cizinecké legii, kterou ukrajinské ministerstvo obrany umožnilo vytvořit, jsou dobrovolníci a veteráni z 52 zemí světa. Na Ukrajinu nepřijíždějí s prázdnýma rukama, ale s nejnovějšími protitankovými systémy schopnými okamžitě ničit ruské tankové kolony, píše Unian.

Mezi dobrovolníky se již stačili vyznamenat Poláci. Server tsn.ua napsal, že se jim podařilo zlikvidovat ruskou kolonu. Podrobnosti o události ale nejsou k dispozici. Současně ani nelze ověřit, zda je zpráva pravdivá. Není známo, kde se měla událost stát a o jak velkou kolonu mělo jít.

Polsko pošle Ukrajině stíhačky pouze s podporou NATO. Tohle je válka, ne ping-pong, vzkázal Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Další dobrovolníci už zaujali pozice na okraji Kyjeva, píše BBC s odkazem na informace pozemních sil ukrajinské armády. Britové například poskytli 2000 přenosných raket, které účinně ničí ruské bitevní lodě. „Jsem tady, abych bojoval za demokracii, protože jeden nemocný člověk nemůže za celou zemi rozhodnout, jestli může mít demokracii,“ citoval web jednoho z dobrovolníků.

Rusko zveřejnilo údajný ukrajinský plán útoku na Donbas

Evropa

Agentura Unian v pondělí napsala, že na Ukrajinu dorazila skupina bývalých příslušníků speciálních sil z Jižní Koreje, a to přesto, že jim úřady v Soulu pohrozily ztrátou občanství.

Do řad mezinárodních bojovníků chtějí vstupovat také Bělorusové, kteří nepodporují režim diktátora Alexandra Lukašenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám