Hlavní obsah

Polská ambasáda z Kyjeva neprchá. Setrvání považuje za symbol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské velvyslanectví v Kyjevě pracuje beze změn. „Zatímco ostatní utíkají, my zůstáváme. Dáváme Ukrajincům najevo, že nejsou sami. Je to důležitý signál pro národ, s nímž jsme historicky spjati,“ řekla televizi TVP Malgorzata Bonikowská z Polského institutu mezinárodních vztahů.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinská vlajka nad Kyjevem

Článek

„Je důležité rozlišovat mezi situací v centrální a východní části Ukrajiny. Podle našich současných analýz je ruská invaze do Kyjeva méně pravděpodobná než obsazení východních území našich blízkých sousedů,“ dodala.

Tusk by rád lepší vztahy s Ruskem

„Obyčejní Rusové nechtějí válku, ale obávám se, že Vladimir Putin, který není vzorem demokratického vůdce, může počítat s tím, že mlčící většina obyvatelstva jeho kroky přijme,“ řekl ve středu v televizi TVN24 Donald Tusk, lídr opoziční strany Občanská platforma (PO). Připomněl, že Putinův postoj k Ukrajině byl vždy pohrdavý, což ruský prezident nikdy neskrýval ani při setkáních s ním.

Mír s Ruskem? Naivní myšlenka, varoval Západ polský premiér

Evropa

„Bylo by dobré, kdyby Polsko nemělo nejhorší vztahy s Ruskem ze všech evropských zemí, jak je tomu v současnosti, ale hledalo, pokud je to jen trochu možné, klíč k mírovému soužití,“ zdůraznil Tusk.

Reklama

Výběr článků

Načítám