Hlavní obsah

Polovina Britů nedodržovala lockdown, zjistila studie

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Téměř 50 procent občanů Spojeného království porušilo protikoronavirová opatření, která v zemi minulý měsíc platila. Vyplývá to ze studie londýnské univerzity UCL. Většina lidí také uvedla, že pociťuje zhoršující se stav jejich duševního zdraví.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Otevření baru v londýnské čtvrti Soho

Článek

Studie sledovala chování 79 tisíc respondentů v posledních 36 týdnech, kdy se Británie uzavřela do několikastupňového lockdownu.

Paradoxní je, že i přesto, že se půlka z nich přiznala k porušování opatření, 9 z 10 Britů uvedlo, že si myslí, že pravidla dodržovali lépe než ostatní spoluobčané.

Britský ministr zdravotnictví se nechá očkovat v přímém přenosu, pokud to přesvědčí odpůrce

Evropa

K flagrantnímu porušení se přiznalo jen 10 procent, zbylých 90 uvedlo, že „většinu” opatření dodržovalo.

Dopad na duševní zdraví

Respondenti se vědcům svěřili i s tím, že se jim zhoršuje psychická stránka zdraví. Třetina dokonce uvedla, že je na tom hůře než v létě. V tomto ohledu jsou nejvíce postiženou skupinou mladí ve věku 18 až 29 let.

Ve Walesu zavedou covidové očkovací průkazy

Koronavirus

Podle vedoucí vědeckého týmu, psychobioložky a epidemioložky Daisy Fancourtové, lidé mnohem méně dodržovali pokyny vlády a více se spoléhali na selský rozum. „Problém je, že si lidé myslí, že dělají rozhodnutí, která jsou bezpečná, ale stále riskují, že virus přenášejí,” vysvětlila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám