Hlavní obsah

Nejsi naočkovaný? Tak to si pivo nedáš. Britové uvažují o „covidových pasech”

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Restaurace, bary a kina by mohly v budoucnu zákazníky odmítnout v případě, že nebudou naočkováni proti covidu-19. Naznačil to nový britský ministr pro dohled nad vývojem vakcín Nadhim Zahawi. Ačkoli samotné očkování bude dobrovolné, řada míst by mohla trvat na tom, aby se lidé prokázali jakýmsi „covidovým pasem”. Slova vzbudila obavu mezi odborníky, kteří apelují na ochranu osobních údajů.

Foto: Kieran Cleeves, Reuters

Londýnská hospoda v době koronavirové pandemie

Článek

O možnosti takzvaných covidových nebo imunitních pasů mluví již delší dobu letecké společnosti. Ty by od cestujících mohly požadovat prokázání se očkováním proti novému typu koronaviru. Kdo by nedoložil, že podstoupil očkování, nikam by neletěl.

Nyní tuto možnost naznačil nový ministr pro dohled nad vývojem vakcín Nadhim Zahawi. Na přímý dotaz stanice BBC, zdali k zavedení těchto dokladů dojde, Zahawi odpověděl: „Zkoumáme technologické možnosti a samozřejmě způsoby, jakým by mohli lidé mohli lékařům prokázat, že jsou naočkovaní,” řekl.

Britové spustí očkování už v nejbližších dnech

Koronavirus

Ministr uvedl, že si myslí, že by takový systém chtěly používat restaurace nebo třeba fotbalové stadiony. „Poskytovatelé služeb řeknou: ´Prokažte, že jste se nechali naočkovat.´ Uděláme to co nejjednodušší a široce přístupné,“ ujistil Zahawi.

Starost o lidská práva

Podobný systém fungoval v Británii už na jaře. Zákazník zadal při vstupu do prodejny své údaje buď ručně, nebo přes aplikaci, která poté pomáhala vládě s trasováním nakažených.

Jak uvádí deník Daily Mail, několik britských expertů vyjádřilo nad pravidly, o kterých Zahawi mluví, znepokojení. Není jasné, jak by byla zaručena ochrana osobních údajů. Navíc by společnost rozdělila do dvou kategorií s odlišnou mírou lidských práv.

„Myšlenku vakcínových pasů bioetici v podstatě odsoudili a existují výhrady z lékařského soukromí, stejně jako existuje celá řada případů, kdy došlo ke zneužití takovýchto opatření,” řekl poradce vlády Robert Dingwall z Univerzity Nottingham Trent. Podle něj budou taková pravidla vodou na mlýn aktivistům proti očkování.

Chytrá karanténa těší stalkery, získávají data

Koronavirus

V úterý slova svého kolegy mírnil Michael Gove, který je jedním z nejbližších spolupracovníků britského premiéra Borise Johnsona a v jeho vládě v současnosti vykonává tradiční pozici Kancléře pro správu Lancasterského vévodství. „Já nic takového rozhodně navrhovat nebudu a nevím o nikom ve vládě, kdo ano,” vysvětlil.

Stejně jako několik dalších zemí i Spojené království chce pomocí kampaně obyvatelům vysvětlit, že očkování je pro zdraví prospěšné a pomůže ochránit především starší příbuzné.

Neobjímat, nelíbat. Britové dostali pokyny pro Vánoce

Evropa

Technologické společnosti jako Google, Facebook a Twitter by podle Zahawiho měly ještě více kontrolovat dezinformace a ověřovat zpravodajství týkající se vakcín. Zároveň ale uvedl, že je rád, že očkování bude dobrovolné. Spojené království zatím objednalo 357 milionů dávek sedmi různých vakcín proti koronaviru.

Reklama

Výběr článků

Načítám