Hlavní obsah

Kriminálník v Británii vyhrál spor o deportaci. O osm měsíců později byl obviněn z vraždy

Novinky, Michal Sobotka
Londýn

Za držení zbraní a obchodování s drogami si Jamajčan odseděl v Británii šest let. Letos v únoru vyhrál spor u soudu, který měl rozhodnout o jeho deportaci. O osm měsíců později má na krku obvinění z vraždy, pokusu o vraždu a držení zbraní, uvedl Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté v roce 2019 protestují proti deportaci Jamajčanů

Článek

Jamajčanův případ je jedním z několika. Deportace kriminálníků pocházejících z Karibiku je v Británii v posledních dnech velkým tématem. Ve středu má totiž z Londýna odletět letadlo se zhruba padesáti zahraničními trestanci, kteří byli nedávno za své činy propuštěni z vězení.

Proti podobným letům se však v Británii protestuje. Příčinou sporu je dva roky starý „Windrushský skandál“, kdy britští zákonodárci v nejméně 83 případech chybně deportovali z území Spojeného království občany Velké Británie.

Londýnská policie poprvé vyšetřuje britské žoldnéře kvůli válečným zločinům

Svět

Následkem bylo, že tito jedinci přišli nejen o zaměstnání, ale také domov či zdravotní péči a několik dlouholetých britských rezidentů nebylo vpuštěno zpět do země.

Ministr pro imigraci Chris Philp ale středeční let obhajuje s tím, že na palubě letadla budou sedět vrazi, násilníci a překupníci zbraní či drog, kteří dohromady strávili ve vězení 228 let, a jeden z nich dokonce dostal trest doživotí (o jeho deportaci britské úřady rozhodly kvůli ochraně obyvatel). Philp také přiznal, že řada kriminálníků cíleně vyčkává a stížnost k soudu podává například 24 hodin před deportací.

Sanitáře z londýnské dětské nemocnice viní z 84 sexuálních útoků

Evropa

Proti deportacím do Jamajky ale nemají výhrady jen aktivisté. V listopadu se proti nim vyslovilo 82 známých černošských osobností včetně modelky Naomi Campbellové či hereček Naomie Harrisové a Thandie Newtonové. Osobnosti se podepsaly pod dopisem, který vyzýval letecké společnosti, aby deportaci neprováděly právě proto, že by na palubě mohl sedět mylně odsouzený člověk.

Výhrady vůči chování vlády mají v tomto směru i opoziční labouristé. „Nevěřím, že odvedla dostatečnou práci a všechny deportace jsou oprávněné,“ uvedla stínová ministryně pro imigraci Holly Lynchová.

Reklama

Výběr článků

Načítám