Hlavní obsah

Ve Walesu zavedou covidové očkovací průkazy

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco britská vláda trvá na tom, že nechce zavádět povinné očkovací průkazy pro ty, kteří byli očkování proti covidu-19, Wales už jejich zavedení oznámil. Podle velšského ministra zdravotnictví budou průkazy sloužit jako připomínka, kdy mají lidé dostat druhou dávku očkování. Lidé však mají obavy, že bez platného očkovacího průkazu se nedostanou do obchodů nebo do hospod.

Foto: Profimedia.cz

Velšský ministr zdravotnictví Vaughan Gething

Článek

O očkovacích průkazech hovořil velšský ministr zdravotnictví Vaughan Gething tento týden, když reagoval na schválení vakcíny od Pfizeru britskými úřady. Obyvatelé Walesu dostanou kartičku, kde bude uveden typ vakcíny a datum, kdy jim byla aplikována.

„Budou sloužit jako připomínka pro aplikaci druhé dávky a také budou obsahovat informace, jak a kde hlásit vedlejší účinky,“ uvedl Gething. Okamžitě vyvstala otázka, zda obchody, restaurace a jiné služby nebudou po lidech platné očkovací průkazy vyžadovat.

Na úrovni Spojeného království se tato debata vede již několik týdnů. Britská vláda ujišťuje, že zavedení očkovacích průkazů v plánu nemá. Ministr pro dohled nad vývojem vakcín Nadhim Zahawi nicméně oznámil, že ačkoliv samotné očkování bude dobrovolné, řada míst by mohla trvat na tom, aby se lidé prokázali jakýmsi „covidovým pasem“.

Nejsi naočkovaný? Tak to si pivo nedáš. Britové uvažují o „covidových pasech”

Evropa

Tato slova ihned spěchali vyvrátit ostatní vládní činitelé. „Covidový pas není nic, co by premiér chtěl,“ uvedla tisková mluvčí vlády Allegra Strattonová. „Pokud lidem říkáme, že bude prioritní seznam (kdo vakcínu dostane, pozn. red.), tak nemůžeme upírat lidem svobody a práva,“ vysvětlila.

Británie začne jako první země příští týden očkovat

Evropa

Krok velšské vlády nemusí znamenat, že tak učiní i vláda britská. Řada politiků ho navíc očekávala. „Není to překvapující. Velšská vláda se v této pandemii ukázala jako velmi autoritářská,“ uvedl velšský konzervativní poslanec v britském parlamentu David Jones.

„Zavedli mnohem více restrikcí než Anglie,“ dodal Jones. Wales například při lockdownu zavedl checkpointy na silnicích, kde byli kontrolováni řidiči, zda opravdu cestují jenom z povolených důvodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám