Hlavní obsah

Poláci trvají na svém. Sejm Němcům vystavil složenku na 32 bilionů korun za válečné útrapy

– Varšava

Poláci nadále trvají na tom, aby jim Německo vyplatilo odškodnění za útrapy způsobené za druhé světové války. Polský parlament ve středu schválil rezoluci požadující od Německa 6,2 bilionu zlotých (32,3 bilionu korun). Němci platit nechtějí, již dříve uvedli, že tuto otázku považují za definitivně uzavřenou.

Foto: Profimedia.cz

Polský Sejm. Ilustrační foto

Článek

Pro návrh vládnoucí strany Právo a Spravedlnost apelující na spolkovou republiku, aby „přijala veškerou politickou, historickou, právní a finanční odpovědnost za rozpoutání světového konfliktu“, se podle agentury PAP vyslovilo 418 ze 460 zákonodárců. Proti naopak hlasovali jen čtyři. Zbytek se zdržel nebo nebyl přítomen.

Nyní by Varšava měla svůj požadavek diplomatickou cestou oficiálně tlumočit do Berlína. Německo nicméně polskou žádost o další válečné reparace ústy německého kancléře Olafa Scholze odmítlo už ve chvíli, kdy ji schválila polská vláda Mateusze Morawieckiho.

Scholz odmítl žádosti Polska, aby mu Německo vyplatilo válečné reparace

Evropa

„Stejně jako předešlé spolkové vlády mohu poukázat na to, že tato otázka byla z hlediska mezinárodního práva definitivně vyřešena,“ řekl Scholz deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, ze kterého cituje agentura DPA.

Polsko se ale nevzdává, byť přiznává, že vydolovat z Němců víc než 32 bilionů nebude hračka. Šéf strany Právo a Spravedlnost a zřejmě stále nejvlivnější muž polské politiky Jarosław Kaczyński vysvětlil, že trvat na vyrovnání jeho strana považuje za morální povinnost.

„Polsko požádá o válečné reparace, o kompenzaci za vše, co Němci udělali v Polsku v letech 1939 až 1945,“ řekl. Od německých úřadů však očekává negativní reakci. „Ale za tyto věci se musí bojovat, někdy i mnoho let,“ prohlásil.

„Neslibujeme, že dojde k rychlému úspěchu. Říkáme pouze, že je to polská povinnost, je to odstranění určitého nedostatku, určité mezery v naší činnosti jako suverénního státu, že konečně oznamujeme něco, co mělo být oznámeno již dávno,“ dodal Kaczyński.

Polsko chce po Německu 32 bilionů jako reparace za nacistickou okupaci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám