Hlavní obsah

Polsko chce po Německu 32 bilionů jako reparace za nacistickou okupaci

Varšava
Aktualizováno

Polsko se rozhodlo žádat po Německu reparace za nacistickou okupaci, oznámil ve čtvrtek u příležitosti připomínky 83. výročí vypuknutí druhé světové války Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost. Škody podle něj činí 6,2 bilionu zlotých (zhruba 32 bilionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński

Článek

„Polsko požádá o válečné reparace, o kompenzaci za vše, co Němci udělali v Polsku v letech 1939 až 1945,“ řekl Kaczyński. Připustil, že od německých úřadů očekává negativní reakci. „Ale za tyto věci se musí bojovat, někdy i mnoho let,“ dodal.

„Neslibujeme, že dojde k rychlému úspěchu. Říkáme pouze, že je to polská povinnost, je to odstranění určitého nedostatku, určité mezery v naší činnosti jako suverénního státu, že konečně oznamujeme něco, co mělo být oznámeno již dávno,“ uvedl dále Kaczyński.

Varšava si v Němcích pěstuje protihráče

Zahraniční

Zprávu o ztrátách, které Polsko utrpělo během druhé světové války, připravil parlamentní tým, který fungoval v předchozím volebním období v čele s poslancem strany Právo a spravedlnost Arkadiuszem Mularczykem.

Na zprávě pracovalo asi 30 vědců - historiků, ekonomů, odhadců nemovitostí - a 10 recenzentů.

Německo dlouhodobě polské požadavky ohledně válečného odškodnění odmítá. Jeho vláda zastává názor, že Polsko se nároků na odškodnění zřeklo už v roce 1953, pak v roce 1970 při uzavření hraničních sporů a při potvrzení polské západní hranice při sjednocování Německa na přelomu let 1989 a 1990 a nakonec v roce 2004, kdy Sejm, dolní komora polského parlamentu, odpověděl na požadavky vysídlených Němců. Varšava ale tvrdí, že prohlášení polské vlády z roku 1953 o zřeknutí se reparací bylo v rozporu s ústavou a bylo učiněno pouze na nátlak Sovětského svazu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám