Hlavní obsah

Poklonská po kritice války dostala novou práci. Na sítích skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalá krymská prokurátorka Natalja Poklonská, kterou odvolal ruský prezident Vladimir Putin z funkce zástupkyně šéfa federální agentury pro spolupráci s krajany Rossotrudničestvo, protože se vyjadřovala kriticky k válce na Ukrajině, bude pracovat jako poradkyně ruského generálního prokurátora Igora Krasnova. Nebude se však vyjadřovat veřejně, uvedl web Versia.

Foto: Profimedia.cz

Natalja Poklonská

Článek

Po svém odvolání Poklonská řekla listu Kommersant, že už má jinou práci, ale nespecifikovala ji. Nakonec vyšlo najevo, že se stala poradkyní ruského generálního prokurátora Igora Krasnova. Ten jí osobně podepsal jmenovací dekret do funkce, uvedl tiskový odbor jeho úřadu.

Poklonská to následně potvrdila na svém kanálu na Telegramu. Současně oznámila, že se musí soustředit na plnění úkolů stanovených generálním prokurátorem a nebude už veřejně aktivní.

Putin zbavil funkce ženu, která byla symbolem anexe Krymu

Válka na Ukrajině

„Uzavřela jsem své stránky na sociálních sítích a ukončila jakékoli veřejné aktivity,“ uvedla sama.

Po vypuknutí války proti Ukrajině prohlásila, že si nepřeje, aby na Kyjev a další ukrajinská města padaly bomby, a rozpoznávací znak invazních vojsk, písmeno Z, označila za symbol zármutku a tragédie pro oba národy.

Putin ji odvolal z funkce v Rosstrudničestvu v pondělí.

Symbol anexe Krymu

Poklonská do roku 2014 pracovala na ukrajinské prokuratuře, ale po svržení prezidenta Viktora Janukovyče odešla na Krym. Po odtržení Krymu od Ukrajiny se stala krymskou prokurátorkou. V roce 2015 se stala poslankyní Státní dumy za vládní Jednotné Rusko. Poslanecké funkce se vzdala na podzim 2021. Čekalo se, že se stane ruskou velvyslankyní na Kapverdských ostrovech, ale nabídku musela z osobních důvodů odmítnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám