Hlavní obsah

Pilot Lubitz do poslední chvíle uvažoval i o jiné sebevraždě než v letadle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kopilot Andreas Lubitz, který v březnu úmyslně narazil s letadlem společnosti Germanwings do masívu ve francouzských Alpách, ještě krátce před osudným letem zjišťoval, jak si opatřit smrtelně jedovaté látky. Zřejmě uvažoval nad jinými možnostmi, jak ukončit život. Uvedl to v pátek düsseldorfský státní zástupce Christoph Kumpa, který tak potvrdil informace deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Stringer, Reuters

Andreas Lubitz během půlmaratónu v roce 2009

Článek

Lubitz, jenž podle dostupných informací trpěl psychickými i zrakovými problémy a mohl mít sebevražedné sklony, na internetu hledal způsoby, jak si opatřit kyanid draselný (cyankáli), diazepam a smrtelné kombinace léků.

Podle německých vyšetřovatelů 27letý pilot rovněž ještě den před tragédií z 24. března do vyhledávače svého počítače zadal pojem „living will", což je předem sepsaný projev vůle ohledně léčebného postupu v situaci, kdy už vážně nemocný člověk není schopen komunikovat s lékaři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prohledávání místa havárie Airbusu A320Video: Reuters

Francouzský prokurátor Brice Robin ve čtvrtek oznámil, že Lubitz měl potíže se zrakem a obával se, že o něj zcela přijde nebo že problémy s viděním ohrozí jeho zaměstnání. V posledních pěti letech do březnové nehody Airbusu A320 ve francouzských Alpách se obrátil na 41 lékařů, včetně několika psychiatrů. [celá zpráva]

Lubitz podle vyšetřovatelů využil před nehodou odchodu kapitána na toaletu, v kokpitu se zamkl a zahájil klesání, které skončilo nárazem letadla do hor. Všech 150 lidí na palubě letounu směřujícího z Barcelony do Düsseldorfu zahynulo.

První pohřby

V úterý začal převoz ostatků obětí z Marseille do zemí, odkud pocházely. Těla desítek německých obětí dorazila do vlasti ve středu a v pátek se mají konat první pohřby. V pondělí má do Španělska odletět speciál s rakvemi španělských obětí neštěstí.

Vyšetřující soudci by mohli obvinit Germanwings, potažmo její mateřskou firmu Lufthansa, z neúmyslného zabití všech lidí na palubě. Učinit by tak mohli v případě, že se dostatečně prokáže její odpovědnost a liknavý přístup k lékařskému dohledu nad piloty.

Reklama

Související články

Lubitz tajil lékařům, že pilotuje letadlo

Pilot Germanwings Andreas Lubitz lhal lékařům. Tvrdil jim, že je na nemocenské, přestože dál létal. Uvedl to ve čtvrtek německý deník Bild. Lubitz se podle...

Výběr článků

Načítám