Hlavní obsah

Izraelci se loučí se zastaralými patrioty, Ukrajina doufá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelská armáda vyřazuje z provozu zastaralé systémy protivzdušné obrany Patriot. Jeho baterie nahrazuje pokročilejšími zařízeními, zejména systémem David's Sling (česky Davidův prak) a Iron Dome (česky železná kopule). Zatím není jasné, co se stane s vysloužilými patrioty, které velmi potřebuje Ukrajina, aby mohla bránit své nebe proti ruským raketám.

Protiraketový systém Patriot v akciVideo: Raytheon Technologies

 
Článek

Izrael se zbaví několika baterií MIM-104 Patriot, uvedl web The Times of Israel. Patrioty známé v armádě židovského státu jako Jahalom (česky diamant) budou vyřazeny z aktivní služby do dvou měsíců. Armáda už oznámila, že personál, který komplexy obsluhoval, se přeškolí na jiné systémy. „Izraelská armáda se musí posunout vpřed a zlepšit své obranné metody,“ poznamenal web.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský protiraketový systém Iron Dome zachycuje rakety odpálené z Pásma Gazy nad Aškelonem

Izraelská protivzdušná obrana je rozdělena do tří „vrstev“. Tu první tvoří proslulé systémy Iron Dome, které již v mnoha střetech ubránily izraelské nebe. Uprostřed je systém David’s Sling, určený k sestřelování raket středního doletu. Izraelská armáda ho má ve výzbroji již několik let, opravdové ostruhy ale získal v noci z 13. na 14 dubna, kdy na Izrael udeřily stovky íránských dronů a raket. Tehdy se ke slovu dostal také „nejvyšší“ systém s nejdelším dosahem Arrow (Šíp) určený zachycení a likvidaci velkých balistických střel.

Šéf Pentagonu Lloyd Austin v úterý znovu vyzval západní země, aby se „podělily“ o systémy Patriot s Ukrajinou, která je nezbytně potřebuje. Uvedl, že s některými z nich USA vyjednávají. „Osobně jsem se snažil povzbudit je, aby patrioty Ukrajině poskytly,“ řekl podle webu listu Ukrajinska pravda.

Foto: Profimedia.cz

Izraelská střela odpálená ze systému Arrow

Austin neupřesnil, s kým přesně o pomoci Ukrajině mluvil, ale ví se, že v Evropě mají baterie Patriot zejména Španělsko, Řecko, Německo, Nizozemsko, Polsko a Švédsko. Z nich pouze Německo nedávno oznámilo převod jednoho systému Kyjevu; Řecko a Španělsko, o nichž se v této souvislosti také hovořilo, předání patriotů na Ukrajinu odmítly.

Podle dostupných informací měl Izrael na konci roku 2023 nejméně osm baterií s neznámým počtem odpalovacích zařízení. Izraelská armáda zatím neoznámila, co se s nimi stane, až je vyřadí.

Protivzdušné systémy Ukrajině nedáme, odmítl řecký premiér tvrzení tamních médií

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám