Hlavní obsah

První chlap, který na mě takto sáhl, bylo mi 16. Další poškozená popsala zkušenost s Cimickým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo jí teprve šestnáct let, když se v rámci léčby akupunkturou dostala v roce 1991 jako pacientka k psychiatru Janu Cimickému. A stejně jako desítky dalších dívek a žen i ona podle obžaloby zažila s tehdy známým lékařem bohnické léčebny trpkou zkušenost, když jí při jedné z procedur osahával nahá prsa.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Psychiatr Jan Cimický před začátkem jednání 4. ledna 2024

Článek

Nyní se s ní takřka padesátiletá Zuzana svěřila Novinkám poté, co v úterý jako jedna z poškozených žen vypovídala u Obvodního soudu pro Prahu 8. Tam je Cimický obžalován z 35 skutků vydírání se sexuálním podtextem a čtyř znásilnění. Všechny se měly odehrát v rozmezí čtyřiceti let, v období od roku 1979 do roku 2019. Některé z údajných obětí přitom nebyly ještě plnoleté. Zuzana je mezi nimi.

„Bylo mi šestnáct a byla jsem tehdy nezkušená, téměř nepolíbená v otázkách intimity. Když si člověk uvědomí, že první chlap, který na mě takto sáhl (na prsa), byl právě Cimický, běhá mi mráz po zádech a chce se mi brečet,“ podotkla Zuzana s tím, že to obžalovanému psychiatrovi nikdy neodpustí.

Dodnes nepříjemný pocit

Svou zkušenost s ním si musela znovu připomenout při úterním výslechu, při kterém se i přes to, že byl podle ní klidný, cítila nepříjemně. Byla ráda, že Cimický stejně jako u dříve slyšených žen nebyl její výpovědi osobně přítomen.

Znalec: Cimický je přesvědčen o své výjimečnosti

Domácí

Zúčastnil se pouze prvního dne hlavního líčení letos v lednu, kde jakékoli nezákonné jednání i případnou dohodu o vině a trestu odmítl. Žalobkyně chce pro Cimického za sexuální útoky tříleté vězení.

„Mám z toho dodnes nepříjemný pocit v sobě. Vnímám to teď možná hůř než tehdy, kdy mi bylo šestnáct. Hlavně i jako matka rovněž šestnáctileté a také devatenáctileté dcery. Byla jsem tehdy naivní a spousta věcí člověku v danou chvíli nedošla,“ řekla Novinkám Zuzana.

Nevěděla prý tehdy, zda Cimického doteky nejsou nějakou součástí léčby, byť už tenkrát ji vnímala jako podivnou a nestandardní.

„Chodila jsem k Cimickému do Bohnic na akupunkturu, kvůli problémům s cukrovkou a snaze o zhubnutí. Dostala jsem se k němu protekčně. Měla jsem zamluvených zhruba deset sezení. Během nich jsem měla na sobě pouze spodní kalhotky. On mi vždy napíchal jehly a odešel, pak se po nějaké době vrátil a vyndal mi je, a to bylo vše,“ popsala zpočátku podle ní normální průběh léčby Zuzana.

Tedy až na to, že se procedury podle ní odehrávaly nikoli v ordinaci, ale v lékařském pokoji.

Řekla jste jasné ne? Hynková popsala, jak probíhal výslech u soudu s Cimickým

Krimi

Sezení zrušila

Jenže zhruba u páté procedury se podle ní situace změnila. „Při této seanci se vrátil, a místo aby mi vyndal jehly, začal mě hladit několik minut na prsou. Už tehdy jsem byla docela vyvinutá. Byla jsem z toho v šoku,“ přiblížila Zuzana.

Sama sebe se prý ptala, zda jde o běžný postup, který jí přišel „extrémně nepříjemný“. Záhy podle svých slov vyhodnotila, že toto chování lékaře není normální. Svěřila se s tím ihned kamarádovi, který s ní do Bohnic chodil na léčbu také, a vše oznámila i doma.

Společně to pak řešili, ale měli podle Zuzany pocit, že by s tím na policii neuspěli, proto věc nakonec nenahlásili.

Zuzana poté musela ještě jednou k Cimickému, protože měla v uchu permanentně zapíchnutou jednu jehlu a bylo potřeba ji vyndat. Šla ale raději s kamarádem, který čekal hned za dveřmi. Byli domluveni, že Zuzana případně začne křičet a on jí přiběhne na pomoc. Už se ale naštěstí nic nestalo. To bylo naposledy, kdy psychiatra navštívila, zbylá sezení už zrušila.

Cimického kolegyně: Pacientky nám popsaly jeho praktiky

Krimi

Příště raději lékařky

Připustila, že trpká zkušenost s Cimickým ji, možná podvědomě, vedla k tomu, že v následujících letech vyhledávala pro sebe i děti raději lékařky – ženy.

Svůj zážitek Zuzana oznámila poté, co se případ Cimického objevil na veřejnosti a ozvala se celá řada dalších žen. „Nepočítala jsem vůbec s tím, že bych v té věci byla vedená jako poškozená, ale chtěla jsem se ozvat jako svědek, abych popsala, jak se choval nevhodně, a dokreslila to jeho chování,“ poznamenala Zuzana.

Její případ ale policisté a státní zástupkyně vyhodnotili rovněž jako vydírání se sexuálním podtextem a označili ji za poškozenou. Společně s ní soud během úterního odpoledne vyslechl pět žen, další vypovídaly už ráno.

Další novinářka k zážitku s Cimickým: Řekla jsem mu, že je prasák

Domácí

Výběr článků

Načítám