Hlavní obsah

Pellegrini je favoritem prezidentských voleb, zvítězil by v obou kolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za necelý týden proběhne na Slovensku první kolo prezidentských voleb a podle průzkumů veřejného mínění je nadále favoritem voleb předseda parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini (48). Do druhého rozhodujícího kola by se dostal také exministr zahraničí Ivan Korčok (59).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini

Článek

Podle březnového průzkumu agentury Ipsos pro Denník N by Pellegrini získal v prvním kole voleb 37,4 procenta hlasů a Korčok 36,6 procenta hlasů. Na třetím místě by skončil bývalý předseda nejvyššího soudu Štefan Harabin (66), kterému by dalo hlas 11,3 procenta respondentů, a čtvrtý by skončil expremiér Igor Matovič (50), který by získal 4,3 procenta hlasů.

Ve druhém rozhodujícím kole by Pellegrini porazil Korčoka v poměru 53,4 procenta ke 46,6 procenta hlasů a stal by se novým slovenským prezidentem.

Rozhodujícím faktorem, který by rozhodl ve prospěch Pellegriniho, by se mohli stát voliči Harabina, kteří by v kole druhém mohli podpořit předsedu parlamentu. Harabin na úterním setkání s voliči ve Zvolenu prohlásil, že by v případě svého zvolení nezamířil na první zahraniční návštěvu do Česka, jak je dlouhodobě zvykem. Řekl, že Česká republika je stát, který podporuje fašismus a jeho první kroky by směřovaly do Moskvy. Řekl rovněž, že český prezident a premiér se chovají trapně a „otrocky přisluhují“ Spojeným státům.

Březnový průzkum preferencí pro blížící se prezidentské volby na Slovensku
První kolo (koná se 23.3.2024):
Peter Pellegrini37,4 %
Ivan Korčok36,6 %
Štefan Harabin11,3 %
Igor Matovič4,3 %
Druhé kolo (koná se 6.4.2024):
Peter Pellegrini53,4 %
Ivan Korčok46,6 %
Zdroj: Agentura Ipsos

Nepojedu do Česka k těm podporovatelům fašistů, zaútočil slovenský prezidentský kandidát

Volby

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám