Hlavní obsah

Paříž se topí v odpadcích. Popeláři stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ulice francouzské metropole se od neděle plní odpadky. Pařížští popeláři se totiž přidali k sérii celonárodních stávek proti důchodové reformě a přestali v hlavním městě sbírat a svážet odpad. Záběry toho, co takový protest za jediný den způsobí, v pondělí zveřejnila agentura AP.

Ulice Paříže zaplavily odpadky kvůli stávceVideo: AP

 
Článek

Popeláři a celá řada dalších profesí se ve Francii už týdny bouří proti plánovanému zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu. Francouzská vláda chce prosadit, aby obyvatelé v zemi galského kohouta odcházeli do penze v 64 namísto ve 62 letech jako dosud. Občanům se to ale nezamlouvá.

Kromě zaměstnanců úklidových služeb se chystají paralyzovat Francii i zaměstnanci v dalších klíčových odvětvích. Například v energetickém sektoru nebo v dopravě, upozornila stanice France 24.

Francouzský prezident Emmanuel Macron odmítl setkání s odboráři, což předák jednoho z odborových svazů CGT Philippe Martinez charakterizoval jako zdvižený prostředníček.

Letiště v Berlíně, Hamburku a Hannoveru stávkují

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám