Hlavní obsah

Orbán chce změnu ústavy. Nevěříme v říši řízenou z Bruselu, přesvědčoval poslance

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán chce změnit ústavu. I když bylo nedávné referendum o kvótách na přerozdělování běženců v EU neplatné, když nepřišlo hlasovat dost lidí, Orbán tvrdí, že vznikla „nová většina“, jelikož 98 procent lidí, kteří hlasovali, kvóty odmítlo. V pondělí o tom mluvil před poslanci maďarského parlamentu.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Změna ústavy je o tom, že věříme v Evropu svobodných národů a nevěříme v říši řízenou z Bruselu,“ uvedl Orbán před poslanci. Ve svém projevu citoval vůdce protihabsburské revoluce z roku 1848 Lajose Kossutha, když řekl, že „my Maďaři chceme zůstat národem, nikoliv národností“.

Při změně ústavy požádal předseda vlády o podporu všechny parlamentní strany. Orbán zdůraznil, že proti unijním kvótám hlasovali příznivci vládní strany i opozičních stran. „Je to nová jednota, protože lidé cítí, že maďarská samostatnost je ohrožena,“ řekl. „Referendum ukázalo, že nikdo nemůže za Maďary rozhodovat, s kým chtějí žít,“ dodal Orbán.

Maďarská ústava by měla být doplněna ve čtyřech bodech. „Nejdůležitější z nich je ustanovení, že osobu je možné přesídlit do Maďarska pouze na základě jednotlivého rozhodnutí maďarských orgánů. Hromadné a individuální přesídlení bez tohoto souhlasu neexistuje,“ uvedl premiér.

Orbán zdůraznil, že změna ústavy bude v souladu s evropskými zákony.

Podpoří ho Jobbik

Podle premiérova plánu by parlament mohl schválit změnu ústavy 8. listopadu. K tomu je třeba dvoutřetinová většina, kterou vládní strana FIDESZ nedisponuje. Jenže extrémně pravicová strana Jobbik už avizovala, že změnu ústavy podpoří, a tím potřebnou dvoutřetinovou většinu zajistí.

Ostatní strany chystanou změnu základní listiny odmítají. Opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) tvrdí, že na základě neplatného referenda není možné ústavu měnit. „Orbán ke změně ústavy nedostal pověření od většiny občanů, protože pět miliónů voličů se hlasování nezúčastnilo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu MSZP Bertalan Tóth. Opoziční Demokratická koalice (DK) rovněž konstatovala, že ten, kdo dopustí změnu ústavy, půjde proti vůli národa.

Čtyři poslanci DK v čele s expremiérem Ferencem Gyurcsányem od 10. října odmítají účast na jednání parlamentu.

Orbán posílil

Referendum o unijních kvótách na přerozdělení migrantů se konalo 2. října 2016. Bylo sice pro nízkou účast 3,3 miliónu voličů neplatné, ale podle posledních průzkumů i tak pomohlo k posílení pozic vládní strany FIDESZ premiéra Viktora Orbána. Nikoliv náhodou tak politologové hodnotí hlasování jako úspěšnou Orbánovu generálku před parlamentními volbami v roce 2018.

Politolog Gábor Török konstatoval, že pokud se intenzivně mluví o migraci, preference FIDESZ stoupají, a pokud je tato otázka v pozadí, popularita Orbánovy strany klesá. „Migrace dokáže přehlušit palčivé vnitropolitické otázky, jako je korupce, stav zdravotnictví, školství a tak dál,“ uvedl Török pro televizi M1.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám