Hlavní obsah

Íránci žádají od Moskvy kompletní zrušení víz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán požaduje od Ruska kompletní zrušení vízového styku pro všechny Íránce. Žádá si to doba, uvedl íránský ambasador v Moskvě Kázem Džalálí. „Čekáme od Moskvy kladnou odpověď,“ řekl podle ruské agentury RBK. Obě země jsou před podpisem dohody o strategickém partnerství, čeká se na definitivní úpravy z ruské strany, sdělil Džalálí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho íránský kolega Ebráhím Raísí (vpravo) na snímku z července 2022

Článek

Moskva a Teherán se dosud dohodly na vzájemném zrušení vízového styku pro organizované turistické skupiny v počtu od pěti do padesáti osob po dobu 15 dnů. Opatření by podle ruského ministra ekonomického rozvoje Maxima Rešetnikova mělo začít platit ještě letos.

Rusko a Írán významně zintenzivnily spolupráci po zahájení ruské agrese proti Ukrajině zejména ve vojenské oblasti.

Ruské okupační síly masivně nasazují drony íránské výroby Šáhid k útokům proti ukrajinským cílům - s obzvlášť ničivými dopady zejména na začátku invaze, kdy Ukrajina ještě neměla dostatečně efektivní protivzdušnou obranu.

Obě země nejprve dodávky popíraly, později Teherán prohlásil, že k nim došlo ještě před ruskou invazí. Podle listu The Wall Street Journal ale obě země již měsíce plánují postavit společný závod na výrobu modernizovaných dronů Šáhid-136 v ruském Tatarstánu, ve městě Jelabug.

Írán má ale například od tohoto léta zásobovat také ruský automobilový trh těžce zasažený západními sankcemi (zavedenými v reakci na agresi proti Ukrajině) svými vozy Saipa, které by měly být cenově dostupné i pro ruskou střední třídu. Zatím ale v Rusku v prodeji nejsou.

Přestaňte podporovat Rusko, opřel se Macron do Íránu kvůli dronům

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám