Hlavní obsah

Obyvatelé Sevastopolu si stěžují na zavřené kryty během vzdušných poplachů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotních ukrajinských raketových úderech na Ruskem anektovaný ukrajinský Krym tamní úřady řeší stížnosti obyvatel, proč v době vzdušného poplachu zůstala řada krytů pro veřejnost uzavřená. Ruský sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev vyzval, aby lidé nečekali, až budou v úkrytech komfortní podmínky, a vzali zavděk tím, co je k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Michail Razvožajev, gubernátor Ruskem anektovaného ukrajinského Krymu

Článek

Město podle jeho slov chystalo úkryty před rokem, kdy „byl relativní klid“, ale to, co se děje nyní, „je už realita“, cituje Razvožajeva agentura RBK.

Není třeba čekat, až „někdo přijde a zajistí tam zásoby vody, položí tam podlahy, donese křesla a instaluje vzduchotechniku“, prohlásil gubernátor.

Foto: Repro https://t.me/Crimeanwind/43312

Stav krytů v Sevastopolu

„Vybavit takto všechny dočasné kryty je nemožné, na to by byly potřeba miliardy. Zdůrazňuji, že jde o úkryty, nikoliv protibombové kryty. Mají sloužit k ochraně před střepinami z raket a rozbitým sklem. To je potřeba chápat a tak to také brát,“ doporučil místním Razvožajev.

Podle předběžného zjištění některé kryty zůstaly uzavřené, protože odpovědná osoba s klíči od sklepa odcestovala, jinde zase domovníci během poplachu raději zůstali v bytech, než aby šli otevírat sklepy. „Jsou to jednotlivosti, které nyní řešíme,“ dodal gubernátor Sevastopolu.

Úlomky raket dopadly na nábřeží, městská lodní doprava se zastavila. Kolik lidí zůstalo stát před zavřenými úkryty, město nesdělilo. Vzdušný poplach se rozezněl během soboty dosud dvakrát, na 25 a 14 minut.

„Pozor, raketa ve vzduchu.“ V Sevastopolu to zase bouchá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám