Hlavní obsah

Norská stíhačka a ruský mig se málem srazily ve vzduchu, natočila to kamera

Novinky, vps

Norské královské letectvo zveřejnilo v neděli video zachycující ruský MiG-31 jen 20 metrů od jejich stíhačky F-16. Norský pilot musel provést úhybný manévr, aby se letouny nesrazily, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský MiG se ve vzduchu přiblížil na méně než 20 metrů k norské stíhačceVideo: Reuters

 
Článek

Video podle norských ozbrojených sil zachycuje MiG-31, který se dostal příliš blízko jedné ze dvou norských stíhaček F-16, jež vyslalo NATO do mezinárodního vzdušného prostoru severně od Norska.

„Co to sakra...,“ je slyšet pilot, který musel provést prudký manévr doleva. Ruský mig ho minul ve vzdálenosti zhruba 20 metrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí norských ozbrojených sil Brynjar Stordal odmítl upřesnit, kdy se incident odehrál, řekl ale, že taková těsná setkání se stávají velmi zřídka.

Foto: Reuters

Ruský záchytný stíhač MiG-31

„Ty letouny se mohly srazit. Na videu je zachycena pilotova spontánní reakce a jeho komentář i úhybný manévr naznačují, že to bylo nečekané. Nevím, jestli to byla chyba ruského pilota, nebo znak dalšího agresivního chování Rusů,“ citoval Stordala The Wall Street Journal.

Podle norského ministerstva obrany se ruské letouny v posledních letech objevují u pobřeží tohoto severského státu stále častěji. Loni musely norské F-16 zasahovat kvůli ruským letadlům ve 41 případech, letos zatím ve 43. Pro srovnání – v roce 2005 to bylo jen 16 případů.

Foto: Reuters

Norská stíhačka F-16 sleduje ruský průzkumný Tupolev Tu-95.

„Nemyslím si, že je důvod se nějak zvlášť obávat, ale tuto aktivitu samozřejmě sledujeme,“ prohlásila pro The Wall Street Journal norská ministryně obrana Ine Marie Eriksen Søreideová. Ruské letectvo podle ní má plné právo trénovat v mezinárodním vzdušném prostoru, ale „Rusko, stejně jako všichni ostatní, musí dodržovat mezinárodní zákony a pravidla, a je nepřípustné, aby ruská letadla vytvářela nebezpečné situace v evropském vzdušném prostoru“.

Blízko srážce bylo ruské letadlo i letos v březnu. Pozorovací letoun, který přelétal nad Baltem, se tehdy dostal nebezpečně blízko civilnímu letadlu se 132 lidmi na palubě, které vzlétalo z Dánska. Stroje se prý málem srazily. Ruské letadlo nemělo zapnuté signalizační zařízení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám