Hlavní obsah

Rusko a NATO se nebezpečně oťukávají. Evropa padá do bezpečnostní krize

Londýn

Evropa prožívá nejvážnější bezpečnostní krizi od konce studené války. Od počátku konfliktu na východní Ukrajině dramaticky přibylo případů, kdy se síly NATO a Ruska nebezpečně přiblížily střetu. Stav je srovnatelný s érou studené války, uvedla ve své zprávě organizace European Leadership Network (ELN) se sídlem v Londýně.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear u norského pobřeží

Článek

„Domníváme se, že téměř 40 zaznamenaných závažných incidentů znamená velmi vážný vývoj, nikoliv nezbytně proto, že naznačují touhu Ruska začít válku, ale protože ukazují na to, že se zde hraje nebezpečná hra, která má potenciál eskalovat, jakkoliv je to nezamýšlené,“ citoval britský list The Guardian ze zprávy nazvané Nebezpečná hra s ohněm.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Autoři zprávy dodávají, že Evropa nyní prožívá „nejzávažnější bezpečnostní krizi od konce studené války“. Zpráva byla zveřejněna jen dva dny poté, co bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov varoval, že hrozí nová studená válka. [celá zpráva]

Většina popisovaných případů se udála v Baltském, ale také v Černém moři a při hranicích USA a Kanady. [celá zpráva]

Hrozila srážka s civilním letadlem

Zpráva mimo jiné upozornila na přelet ruského pozorovacího letounu nad Baltem z března. Stroj se dostal nebezpečně blízko civilnímu letadlu se 132 lidmi na palubě, které vzlétalo z Dánska. Autoři zprávy uvádějí, že se stroje málem srazily. Ruské letadlo nemělo zapnuté signalizační zařízení.

Mezi dalšími závažnými případy figuruje únos estonského agenta v pohraničí s Ruskem, cvičení, při němž ruské síly simulovaly bombardování dánského ostrova, nácvik raketového útoku Ruska na USA a Kanadu, ale také radarové zaměření ruského letounu kanadskou válečnou lodí v Černém moři a nezákonné narušení švédského vzdušného prostoru americkým letounem, který unikal ruským strojům.

ELN podotkla, že vzdušné síly Ruska a NATO se i po pádu Sovětského svazu na počátku 90. let navzájem běžně testovaly vysláním svých letadel do blízkosti mezinárodních hranic. Letos vzrostl počet těchto letů, a navíc se aktéři chovají riskantněji. Obě strany se vzájemně viní z provokací. Rusko tvrdí, že svými lety reaguje na provokaci NATO na Ukrajině. NATO poukazuje na ruské vojáky a armádní techniku v této východoevropské zemi.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Novinky

.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Stavba vyšla v přepočtu na zhruba 70 miliónů korun.

ELN hovoří pouze o nejvážnějších případech, protože jen letouny NATO vzlétaly v letošním roce k ruským strojům u hranic už více než stokrát. To je třikrát víc než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám