Hlavní obsah

Německo se pře o nasazení dalších vojáků v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Německem zmítá spor o nasazení vojáků v Afghánistánu. V sobotu se Mnichově konala v sobotu výroční bezpečnostní konference, která se i touto problematikou zabývala. Unikly z ní informace, že kontingent bude zvýšen o tisíc mužů a ze severu se přesune na západ. Německo je pod silným tlakem NATO, aby vyslalo své vojáky do bojů na jihu země, byť je mise v Německu velmi nepopulární.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Podle dobře informovaných zdrojů se vláda pokusí pro případné vyslání dalších vojáků najít podporu v parlamentu. Ministr obrany to ale odmítl před členy opozice potvrdit. „Promiňte mi, ale nemohu probírat budoucí schvalování,“ uvedl Franz-Josef Jung.

S informací o zvýšení počtu německých vojáků v Afghánistánu z 3500 na 4500 lidí přišlo internetové vydání časopisu Der Spiegel. Vojáci by se měli přesunout na západ země. Podle časopisu má jít o snahu německé vlády odvrátit přesun německých jednotek na nebezpečný jih země, jak o to usilují především Spojené státy.

Podle zdrojů z Mnichova, kde se konference účastnil i americký ministr obrany Robert Gates a jeho ruský protějšek Segej Ivanov, chce také kancléřka Anglela Merkelová kvůli kampani do voleb v roce 2009 získat souhlas pro vyslání mise na delší dobu, než je obvyklý rok. Kancléřství uvedlo, že by chtělo získat souhlas s misí do jara 2010. Z mnichovské konference ale vyplynulo, že z vojenského hlediska je na severu země je potřena nejen ponechat stávající kontingent, ale zvýšit ho na 5000 až 6000 lidí, což je ale v Německu neprůchodné.

Německá opozice požaduje po Berlínu, aby se věnoval v Afghánistánu jen rekonstrukci země, kterou by měli vojáci zabezpečovat. Většina Němců s misí nesouhlasí, podle průzkumu otištěném v časopise Focus 84 procent obyvatel je proti vyslání vojáků na jih Německa a 63 si myslí, že mise není v zájmu Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám