Hlavní obsah

Šmejdi tahají z lidí peníze za promlčené dluhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelská poradna dTestu se setkává s případy lidí, kterým vznikl dluh tak dávno, že už na něj zapomněli, popřípadě jej už dávno zaplatili. Léta ho tak po nich nikdo nevymáhal. Zničehonic jim však potom přišla výzva od vymahačské společnosti, ať dluh neprodleně uhradí, jinak na ně bude podána žaloba.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zkušenosti s tím má například paní Barbora, které nedopatřením vznikl dluh u Telly. „Ten jsem zaplatila na základě faktury, kterou mi Telly zaslalo. Od jiné společnosti mi však v tomto čase začaly chodit výhrůžky o soudním vymáhání dluhu a že se jim mám okamžitě ozvat,“ postěžovala si na webu dTestu VašeStížnosti.cz.

„U Telly však žádný dluh nemám – byl plně uhrazen a vymáhající společnost jsem o tomto faktu taktéž informovala. Zastrašování a výhrůžky soudním vymáháním neexistujícího dluhu mi však chodí stále i po skoro měsíci. V tuto chvíli mi přišla SMS s informací, že je můj dluh připraven k soudnímu vymáhání,“ dodala.

Není jediná, kdo si na této stránce na podobné jednání stěžuje. Podobných ohlasů je na webu mnoho, byť údajný věřitel i vymáhající společnost bývají jiné.

Kyberpodvodníci znovu útočí. Nabízejí přeplatky na daních, vyberou účet

Krimi

Postup vymahačů je přitom podle dTestu jednoduchý a v souladu se zákonem. „Od společnosti, vůči níž má spotřebitel nějaký starý a již promlčený dluh, tento dluh společnost za výhodnou cenu odkoupí. Následně se pokusí využít neznalosti a strachu spotřebitele a pošle mu výzvu, aby všechny dlužné prostředky neprodleně uhradil, jinak přistoupí k vymáhání soudní cestou,“ popsala proces ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

V ten moment podle ní přechází míč na stranu spotřebitele a je na něm, aby se bránil. Jinak v případném soudním sporu může prohrát.

Ověření dluhu

Za prvé si podle ní musí člověk ujasnit, o jaký dluh jde. Už v tomto prvním kroku ovšem může být háček. Dlužník totiž nemusí vůbec vědět, že se k povinnosti zaplatit nějaké konkrétní společnosti vůbec zavázal. To je typické třeba u některých internetových seznamek, kde je poplatková povinnost skryta v obchodních podmínkách.

Člověk také nemusí vědět, že původní věřitel svou pohledávku převedl na dalšího věřitele, který ji teď od něj vymáhá. Možná je dokonce kombinace obojího. „Spotřebitel tedy obdrží výzvu, aby uhradil dluh, o němž neví, na jakém základu a kdy vznikl, ani že by někdy jednal s vymáhajícím věřitelem. Proto musí být z výzvy k zaplacení vždy patrné přesné datum vzniku dluhu a z jakého titulu dluh vznikl, respektive kdy se stal splatným,“ varoval dTest.

Za druhé je podle ní potřeba určit, kdy nastala takzvaná splatnost dluhu. Tedy kdy měl člověk vymáhaný dluh nejpozději zaplatit. To je obecně ten moment, od kterého začíná běžet tříletá promlčecí lhůta.

Ezošmejdi dotírají nejen na seniory

Ekonomika

Upozornění na promlčecí lhůtu

„Jakmile je dluh splatný více než tři roky, během kterých věřitel svůj nárok vůči spotřebiteli neuplatnil, dluh se promlčí a spotřebitel není povinen tento dluh hradit. Nicméně zákon nikomu nezakazuje, aby už promlčený dluh vůči spotřebiteli nárokoval,“ řekla Hekšová.

V této první fázi je podle ní namístě, aby člověk svého věřitele informoval, že dluh je promlčený, a tudíž jej nemá povinnost platit.

Pokud člověk na předžalobní výzvu vědomě nebo nevědomě nezareaguje, může být dalším krokem společnosti podat k soudu návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, což je zjednodušená žaloba, kterou soud projedná ve zrychleném řízení. Není ale ani vyloučeno, že věřitel přistoupí k podání „klasické“ žaloby. V obou případech se spotřebitel musí aktivně bránit.

Kyberpodvodníci využívají falešné zprávy i podvodné e-shopy

Bezpečnost

Podání odporu

„V prvním případě musí spotřebitel podat proti platebnímu rozkazu takzvaný odpor, a to do patnácti dnů od doručení platebního rozkazu. Pokud ho nepodá, nabývá platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku. Neuhrazení částky tedy může skončit i exekucí,“ upozornil dTest. Pokud člověk odpor podá, je nařízeno standardní jednání před soudem.

Ve druhém případě, kdy věřitel podá klasickou žalobu, je nařízeno standardní jednání před soudem rovnou. „Soud před ním zašle žalobu spotřebiteli k vyjádření. Právě tehdy je vhodné třebas i znovu uplatnit námitku promlčení daného dluhu. I kdyby totiž dluh, jehož zaplacení se věřitel u soudu domáhá, byl promlčený, je nezbytné, aby spotřebitel promlčení namítal,“ konstatoval dTest. Pokud to člověk neudělá, soud nárok na zaplacení věřiteli přizná, i kdyby soudce věděl, že dluh je promlčený.

„Ve fázi, kdy spotřebiteli přijde obálka se zeleným pruhem, ať už s platebním rozkazem, nebo s výzvou na vyjádření k žalobě, již doporučujeme spojit se s advokátem,“ dodala Hekšová.

Smishing jede v Česku na plné obrátky. A bude hůř

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám