Hlavní obsah

Německo schválilo leopardy na Ukrajinu, umožní je dodávat i jiným zemím

– Berlín • Aktualizováno

Německo ve středu schválilo dodávku tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Současně umožní jejich reexport na Ukrajinu i zemím, které si je od Německa pořídily, uvedl mluvčí vlády Steffen Hebestreit. Ukrajinský prezident Zelenskyj poděkoval německému kancléři Scholzovi za tanky Leopard 2 a další vojenskou podporu i souhlas s dodávkami jiných zemí.

Archivní záběry tanků Leopard (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Hebestreit oznámil, že Německo dodá 16 tanků Leopard ze své výzbroje ve verzi 2A6, tedy modernější, než o kterých se dosud mluvilo: „Federální vláda rozhodla poskytnou Ukrajině tanky Leopard 2A6. Je to výsledek intenzivních jednání s evropskými a mezinárodními partnery.“

Dodal, že Německo také udělí souhlas pro reexport, takže další země, které mají Leopardy 2, je budou moci dodat Kyjevu: „Německo vydá souhlas partnerským zemím, které chtějí dodat Leopardy 2A6 na Ukrajinu.“ Vysvětlil i důvod: „Byl stanoven cíl pro Ukrajinu rychle zformovat dva prapory tanků Leopard 2A6. Německo dodá v první etapě jednu rotu, ve které bude 14 tanků Leopard 2 ze zásob bundeswehru. Další evropské země předají tanky Leopard 2A6. To znamená, že brzo budou sestavené „dva tankové prapory s Leopardy 2 pro Ukrajinu“.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Leopard 2 z výzbroje německého Bundeswehru

Součástí dodávky by také měl být výcvik ukrajinských posádek, dodávky munice a zajištění údržby.

Leopardy poskytnou i další země

Dodávky svých tanků už potvrdilo Finsko, oznámil finský ministra obrany Mikko Savola. „Mezinárodní iniciativa předat Ukrajině tanky Leopard pokračuje a Finsko se jí zúčastní.

Finský příspěvek ale nemůže být moc velký. Nejsme ještě zemí Severoatlantické aliance, takže nemůžeme ohrozit naši vlastní obranu.“

I Nizozemsko je připraveno dodat Ukrajině tyto tanky, uvedl ve středu ve vysílání stanice RTL nizozemský premiér Mark Rutte. Haag by podle něj například mohl odkoupit tanky, které si aktuálně pronajímá od Berlína, a poslat je na Ukrajinu.

Španělská ministryně obrany Margarita Roblesová podle Reuters uvedla, že její země je této možnosti otevřena a bude jednat v koordinaci s dalšími západními spojenci, kteří pomáhají Ukrajině v její snaze odrazit ruskou invazi.

Také Portugalsko nabídlo dodávku čtyř Leopardů 2.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Tank M1A2 Abrams z americké třetí obrněné brigády v Polsku

Scholz rozhodnutí hájil před poslanci

Kancléř Olaf Scholz pak v Bundestagu rozhodnutí dodávat zbraně na Ukrajinu obhajoval tím, že Rusko porušilo útokem na Ukrajinu status quo: „To je zlomový bod.“ Zdůraznil, že Německo nejednalo samo: „Všechna rozhodnutí jsme učinili jednotně v úzké spolupráci s našimi spojenci.“ Dodal, že Německo se snaží pomáhat Ukrajině a současně zabránit válce Ruska s NATO.

Scholz hájil i váhavý postup Berlína: „Neexistují žádné matematické jistoty. Nikdo vám přesně neřekne, co jsou správná a co špatná rozhodnutí. Proto bylo záměrné a správné, že jsme postupovali kousek po kousku vpřed. Je to jediný princip, který Evropě zaručuje bezpečnost. To platí i pro nedávné rozhodnutí poskytnout Ukrajině tanky Leopard 2.“

Rusko dodávky zlehčuje

Šéf ruského bezpečnostního výboru Viktor Bondarev uvedl, že dodávky tanků Leopard a Abrams nezmění vývoj války na Ukrajině. „Tyto dodávky nebudou hrát významnou roli. Bude ale nutné se zaměřit na zničení těchto tanků, už nyní je na ně nutné připravit protitankové zbraně.“ Řekl, že oba typy jsou zranitelné.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský tank Leopard 2 na cvičení. Finsko má Leopardy 2A4 a  2A6.

Dodal, že pro jejich nasazení je potřeba výcvik posádek i mechaniků, kteří je budou udržovat. „S radostí se zmocníme těchto tanků. Ve velmi blízké budoucnosti budou po dodání opuštěny, protože Ukrajina nemá specialisty na údržbu těchto vozidel. Odvezeme je a uvidíme, co to je.“

Ještě upozornil, že jejich nasazení budou komplikovat přírodní podmínky, zejména všudypřítomné bahno za tání, které může být pro tyto tanky větším problémem, neboť jsou hmotnější.

Podobně se o abramsech vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov: „Tyto tanky hoří jako jiné. Jen jsou velmi drahé.“

USA pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

Válka na Ukrajině

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám