Hlavní obsah

Německo má odposlechy vojáků podezřelých z masakru v Buči

Berlín

Spolková zpravodajská služba (BND) zachytila rádiové zprávy ruských vojáků, v nichž se hovoří o vraždách civilistů v městě Buča, píše týdeník Der Spiegel. Některé ze zachycených rozhovorů mezi vojáky lze dokonce přiřadit k mrtvým zachyceným na fotografiích, píše týdeník.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Policisté identifikují těla zavražděných během ruské okupace Buče

Článek

Záznamy odposlechů zcela vyvracejí ruská tvrzení o zinscenování záběrů s mrtvými civilisty.  V rádiové komunikaci se má hovořit o mrtvých nalezených podél hlavní silnice. Jeden voják má druhému říci, že on a jeho kolegové sestřelili někoho z kola. Svět obletěl snímek mrtvoly na jejím kole.

Foto: Stringer, Reuters

Pes u mrtvého těla cyklisty v Buči

Podrobnosti zveřejněny nebyly, protože odposlechy jsou v režimu utajení.

Rusové střílejí civilisty pro zábavu a uspokojení, popisuje Rus bojující za Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Materiál prý také dokládá, že klíčovou roli ve zvěrstvech na civilistech sehráli žoldnéři v ruských jednotkách, jako je například Vagnerova skupina. Ta vzbudila pozornost již během svého nasazení v Sýrii kvůli své výjimečné krutosti.

Očití svědci nedávno uvedli, že na počátku okupace Buče byli ve městě nasazeni „mladí vojáci“. Když je nahradily jiné síly, útoky na civilisty se vymkly kontrole. Někteří očití svědci hlásili, že v místě operovaly čečenské jednotky. Byla to taktika? ptá se týdeník.

Další drsné záběry z Buče. Ruské bojové vozidlo zabilo ukrajinského cyklistu

Válka na Ukrajině

Záznamy německé tajné služby naznačují, že nešlo ani o náhodné činy, ani o činy jednotlivých vojáků, kteří se vymkli poslušnosti. Materiál spíše naznačuje, že vojáci mluvili o zvěrstvech páchaných v rámci svého každodenního působení na okupovaném území.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Buča vydává další děsivá svědectví o masakru civilistůVideo: Reuters

To naznačuje, že zabíjení civilistů se stalo součástí obvyklých akcí ruské armády, možná součástí jasné strategie, píše týdeník Der Spiegel. Jde podle něj o šíření strachu a teroru mezi civilním obyvatelstvem a likvidaci odporu.

Tajná služba o svých zjištěních informovala ve středu parlament, píše týdeník. Současně se zkoumají další zvukové záznamy, jejichž přesná lokalizace je ale obtížná. Jde prý o nahrávky, které naznačují dění jak v Buče, tak na jiných místech Ukrajiny. Zjevně existují náznaky podobných činů v okolí obleženého města Mariupol na jihu Ukrajiny, které bylo z velké části zničeno ruským bombardováním.

Hackeři odtajnili ruské „řezníky“ z Buče. Zveřejnili jména, pasy i hodnosti

Bezpečnost

Když město Buča po měsíci okupace opustili ruští vojáci, objevil se nejen nezahrnutý masový hrob se zavražděnými civilisty, ale mnoho mrtvol leželo i na ulicích a podél silnic. Některé z obětí měly svázané ruce za zády. Mrtví na sobě neměli uniformy. Jsou to civilisté s jízdními koly, někteří ve ztuhlých rukách stále svírají tašky s nákupem. Ve sklepě jednoho domu bylo odhaleno 18 mrtvých těl mužů, žen a dětí, která byla zohavena.

Moskva popírá, že je ruská armáda odpovědná za masakr civilistů. Tvrdí, že fotografie jsou podvrh. To ale bylo vyvráceno.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám