Hlavní obsah

Německé ministerstvo obrany rozesílá dokumenty s heslem 1234

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo obrany zveřejnilo na svých webových stránkách prohlášení ministra obrany Borise Pistoriuse určené pro novináře a týkající se skandálu kolem odposlechů komunikace vzdušných sil luftwaffe, které bylo pravděpodobně schválně „chráněno“ jedním z nejprofláknutějších hesel na světě, řadou čísel 1234. Informuje o tom německý deník Bild.

Foto: Německé ministerstvo obrany/Screenshot

Příspěvek na webu německého ministerstva obrany

Článek

„Spolkové ministerstvo obrany upozorňuje, že tiskové prohlášení spolkového ministra obrany Borise Pistoriuse k zachycené komunikaci vzdušných sil je nyní k dispozici na následujícím odkaze,“ stojí v příspěvku na webu německého ministerstva obrany. Pod ním je dále uvedeno, že „prohlášení je chráněno heslem“, které je pod touto větou rovnou uvedeno. Jde o řadu čísel 1234.

Popíchnutí deníku Bild přichází jen několik dní poté, co němečtí vysoce postavení příslušníci letectva luftwaffe v nijak nezabezpečené aplikaci na videohovory WebEx vyzradili Rusku, jakým způsobem Velká Británie převáží na Ukrajinu rakety dlouhého doletu Storm Shadow. Hovor se Rusům podařilo jednoduše odposlechnout a posléze jeho záznam vysílali v ruské státní televizi.

V souvislosti s tím německý deník uvedl, že skutečnost, že německé ministerstvo obrany používá heslo 1234, „působí přinejmenším trapně“.

Scholz vyzradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících Ukrajině a spustil se povyk

Evropa

Selhání jednotlivce?

Podle Pistoriuse se Moskvě podařilo hovor zachytit „náhodou“, píše agentura Reuters. „Naše komunikační systémy nebyly ohroženy,“ uvedl šéf německého rezortu obrany. „Důvodem, proč hovor letectva mohl být i přesto zaznamenán, byla operativní chyba jednotlivce,“ dodal.

Tento konkrétní jednotlivec se podle agentury Reuters připojil k hovoru ze Singapuru, kde se konala letecká přehlídka. Taková akce přitahovala vysoce postavené evropské vojenské představitele, což z ní činilo cíl ruských bezpečnostních služeb.

„Musíme tedy předpokládat, že přístup na tuto webovou konferenci byl náhodným zásahem v rámci širokého, rozptýleného přístupu,“ uvedl dále Pistorius.

Pistorius nicméně uvedl, že použití WebExu pro hovor bylo autorizováno. Německá armáda ale podle něj nepoužívá jeho volně dostupnou verzi, ale že má svoji vlastní se zvláštní certifikací, jejíž servery se nacházejí v počítačových centrech bundeswehru.

Německý ministr obrany dodal, že Německo přijme technická a organizační opatření, aby se podobný incident neopakoval.

Německo svou nedbalostí vyzradilo Rusku britská vojenská tajemství

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám