Hlavní obsah

Němci chtějí předčasné volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle reprezentativního průzkumu institutu Insa by většina Němců uvítala předčasné volby nového Spolkového sněmu. Pouze třetina by si přála pokračování současné vládní koalice s kancléřem Olafem Scholzem. Zvláště silně vyznívá kritika migrační politiky.

Foto: Profimedia.cz

Nancy Faeserová, spolková ministryně vnitra, a kancléř Olaf Scholz přicházejí na tiskovou konferenci po nedělních volbách v Bavorsku a Hesensku

Článek

V průzkumu, který provedl Institut Insa pro úterní vydání deníku Bild, se pro nové volby vyslovilo 57 procent respondentů. Třicet jedna procent se domnívá, že by tzv. semaforová koalice – sociální demokracie (SPD), Zelených a liberální FDP - měla vládnout až do plánovaného konce volebního období v roce 2025. Dvanáct procent neví nebo nechce uvést žádné informace.

Obzvlášť výrazná nespokojenost panuje se současnou migrační politikou. Celkem 1004 respondentům v sondě předložili k posouzení pět témat, ke kterým se měli vyjádřit, zda by spolková vláda měla pokračovat v dosavadním, nebo novém kurzu.

Změnu kurzu v migrační politice požadovalo 59 procent respondentů (pokračovat jako dosud: 18,5 procenta). Následovala změna kurzu v bytové politice, kterou podpořilo 52 procent respondentů (pokračovat v dosavadní politice: 20 procent) a 41 procent se vyslovilo pro změnu přístupu k ochraně klimatu. Za výbušnou lze považovat skutečnost, že i většina voličů FDP (53 procent) je pro předčasné volby. A to i přesto, že by se pak FDP musela obávat o opětovný vstup do Spolkového sněmu. V současné době se liberálové těší přízni pouhých šesti procent. Ve spolkových volbách v roce 2021 měli ještě 11,5 procenta.

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Evropa

Ze všech stran si pokračování spolkové vlády přeje pouze většina voličů SPD (67 procent) a Zelených (75 procent).

Mraky nad ministryní

Velká nespokojenost panuje také se spolkovou ministryní vnitra Nancy Faeserovou (SPD). 58 procent se vyslovilo pro její rezignaci. Faeserová dosáhla jako jednička kandidátky SPD v nedělních zemských volbách v Hesensku historicky nejhoršího volebního výsledku a veřejnost jí vyčítá, že z ideologických důvodů, naprosto odtržených od reality, odmítá přitvrdit vůči migrantům. Na rozdíl od kancléře Olafa Scholze je 58 procent Němců proti setrvání Faeserové ve funkci. Stejně jako Scholz si pouze 19 procent respondentů přeje opak.

Ani mezi vlastními voliči SPD už Faeserová nemá jasnou podporu. Pouze 40 procent voličů SPD se vyslovilo pro to, aby neopouštěla pozici ministryně vnitra, stejně tolik je proti.

Šéfredaktor: Scholz není Schröder

„Přes všechny rozdíly v okolnostech jsou výsledky nedělních voleb v Bavorsku a Hesensku pro semaforovou koalici stejně jasným jako bolestným vzkazem: u lidí prohrála, a většinu nezíská ani v průzkumech, ani ve volbách,“ napsal v komentáři Robert Schneider, šéfredaktor Bildu.

Připomněl, že se Gerhard Schröder, Scholzův sociálnědemokratický předchůdce, ve srovnatelné situaci po volbách v Severním Porýní-Vestfálsku v roce 2005 rozhodl pro volby o rok dříve, než mělo končit jeho funkční období. „Pro pokračování reforem, které jsou podle mého názoru nezbytné, považuji jasnou podporu většiny Němců za nezbytnou,“ zdůvodnil tehdy svůj krok.

To se rudo-zelené koalici (SPD a Zelení) nepodařilo, avšak sociální demokracie mohla pokračovat ve vládnutí s Angelou Merkelovou jako kancléřkou ve velké koalici.

„Scholz, o němž je známo, že má zcela odlišnou povahu než Schröder, to neudělá. Ale sám kancléř nejlépe ví, že v demokracii nelze dlouhodobě vládnout proti většině občanů. Alternativou k novým volbám je tvrdá změna kurzu, zejména v oblasti migrace a hospodářské politiky,“ poznamenal Schneider.

Německá policie se obává válek gangů jako ve Švédsku

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám