Hlavní obsah

Jak ukončit válku za den? Řekneme Putinovi, že dáme Ukrajině ještě víc zbraní, vymyslel Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump upřesnil svůj příslib, že rusko-ukrajinský konflikt „vyřeší během 24 hodin“, jestliže se stane znovu hlavou státu. V této souvislosti obvinil nynějšího šéfa Bílého domu Joea Bidena, že není schopen uzavírat dohody se světovými lídry.

Foto: Marco Bello, Reuters

Donald Trump při sobotním vystoupení ve floridském West Palm Beach

Článek

Trump své plány rozvinul v rozhovoru pro televizní stanici Fox News. Řekl, že velmi dobře zná jak ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, tak šéfa Kremlu Vladimira Putina, toho prý „dokonce lépe“.

„Měl jsem s oběma dobré vztahy. Zelenskému bych řekl: ,Takhle už dál ne, musíte se dohodnout´,“ sdělil Trump. „A Putinovi bych řekl: ,Pokud neuzavřete dohodu, dáme Ukrajině více, než toho od nás dostali kdykoli předtím,“ dodal exprezident ve zřejmé narážce na dodávky amerických zbraní Kyjevu.

„Budu mít tu dohodu za jeden den. Jeden den,“ uvedl dále Trump. Bidenovi vmetl, že nedokáže se světovými politiky vyjednávat.

Anketa

Věříte Donaldu Trumpovi, když říká, že by v případě opětovného zvolení prezidentem USA dokázal ukončit válku Ruska proti Ukrajině do 24 hodin?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14812 čtenářů.

„Jsou to chytří lidé, včetně (prezidenta Emmanuela) Macrona z Francie. Mohl bych projít celý seznam lidí, včetně Putina,“ pokračoval Trump. „Tito lidé jsou ostří, tvrdí a celkově zlí. Jsou zlí a jsou na vrcholu své hry. A my tady máme muže, který nemá ponětí, co se děje,“ řekl dále Trump s tím, že Spojené státy nyní prožívají „nejnebezpečnější období“ své historie.

Zelenskyj exprezidentovi „nerozumí“

Trump, který se uchází o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v příštím roce, už koncem letošního března prohlásil, že ukončí válku na Ukrajině během jediného dne. Později své tvrzení několikrát zopakoval.

Zelenskyj na to reagoval slovy, že Trumpovi „nerozumí“. Ukrajinský prezident připustil, že válku by bylo možné ukončit „za pět minut“, pokud by jeho země odevzdala Rusku obsazená území. S tím by ale Kyjev nesouhlasil, dodal Zelenskyj.

USA mají zprostředkovat mírovou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, míní Trump

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám