Hlavní obsah

Na Ukrajině působí ruská tajná služba, podle armády se tam také rabuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ruská tajná služba FSB působí v oblastech, které obsadily okupační síly, uvedl ukrajinský generální štáb. Jejich úkolem je potlačovat protesty obyvatel a také psychologický boj s cílem obyvatele ovlivnit. Štáb také upozornil, že ruští vojáci rabují a zabavují civilní objekty.

Foto: Video Obtained By Reuters, Reuters

Ruská vojenská technika v Chersonu.

Článek

„Na územích Chersonské a Mykolajivské oblasti dočasně obsazených nepřítelem po 24. únoru 2022 využívají okupanti psychologický boj,“ uvedl generální štáb. Podle něj bylo vytvořeno až deset taktických skupin psychologické války, které mají na starost propagandu a přesvědčování místního obyvatelstva.

„Kromě toho FSB vytváří operační skupiny pro práci s obyvateli, zejména pro zjištění odporu,“ stojí v prohlášení štábu.

V Chersonu místní obyvatelé protestovali proti okupaci a vyšli do ulic s ukrajinskými vlajkami a bránili průjezdu ruské obrněné techniky.

Lidé ve městech obsazených Rusy masivně protestují proti „osvoboditelům“

Válka na Ukrajině

Jejich akce vyvrátila tvrzení ruských médií, že Ukrajinci vítají ruské jednotky jako osvoboditele.

Ukrajinci také zajali příslušníky speciálních policejních sil OMON, kteří byli vysláni na Ukrajinu, aby pomáhali v okupovaných městech udržovat klid a likvidovali případný odpor obyvatel i za použití násilí.

Nejen vojáky, Rusko poslalo na Ukrajinu i policii, která má potírat protesty místních

Evropa

 Rabování v obsazených městech

„Okupanti jsou demoralizovaní a čím dál častěji se uchylují k rabování a porušování mezinárodního humanitárního práva,“ uvedl ukrajinský generální štáb. Území, které protivník „dočasně ovládl“, zaznamenávají krádeže, násilné činy vůči místním lidem, zábory civilních obydlí (...) nebo zřizování palebných postavení v hustě obydlených oblastech, stojí v prohlášení.

Psychologická válka

Psychologická válka probíhala ještě před obsazením Chersonu v době, kdy byl obkličován. „Rašisté a rašistická média píšou, že se na ně obracejí obyvatelé a telefonují jim z Chersonu s žádostí o přesídlení do Ruska,“ uvedlo vedení Chersonské oblasti už 3. března, přičemž použilo k označení ruských útočníků novotvar rašismus, tedy ruský fašismus.

„To je lež,“ dodalo vedení oblasti, „okupanti vedou informační válku a píšou nepravdivé zprávy“.

Šíří se falešná tvrzení, že válka na Ukrajině je mystifikace a oběti jen herci

Koktejl

Sporné údaje o zničené technice

Informační válka a psychologický boj jsou významnou součástí aktuálního konfliktu. Rusko blokuje západní i nezávislá média a o konfliktu informuje jen sporadicky. Ukrajina zase nadhodnocuje počet zabitých a zraněných nepřátel i zničené techniky.

Tvrdí, že vyřadila z boje 12 000 ruských vojáků, zničila 48 letadel, 80 vrtulníků a sedm dronů, 303 tanků, 1036 obrněných transportérů, 120 děl, 56 raketometů, 27 systémů protivzdušné obrany, 60 cisternových vozidel a 474 vojenská vozidla. Čísla nelze ověřit.

Rusové se přeskupují k útoku na Kyjev. Využijí i Čečence a vagnerovce

Evropa

Ruská média informují o dění na frontě jen omezeně, agentura TASS oznámila, že milice Luhanské lidové republiky postoupily o devět kilometrů a „osvobodily“ osm obcí. Rusko také oznámilo, že jeho jednotky sestřelily dva ukrajinské MiGy-29 a jeden Suchoj Su-27. Potvrdilo tím, že ukrajinské letectvo není zlikvidováno a stále pomáhá bránit Ukrajinu.

Podle agentury TASS bylo při náletech zničeno za posledních 24 hodin 158 vojenských objektů. Je mezi nimi i letiště u Žytomyru. Podle TASSu ruské síly zničily celkem 2482 ukrajinských vojenských objektů. I toto číslo působí nadsazeně, je otázkou, co se označuje za vojenský objekt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám