Hlavní obsah

Nejen vojáky, Rusko poslalo na Ukrajinu i policii, která má potírat protesty místních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Na Ukrajině nebojují jen ruští vojáci, ale také příslušníci ruské zásahové jednotky sil OMON. Ukázalo to veřejné vystoupení tří zajatců na tiskové konferenci. Na ní uvedli, že jim byla situace na Ukrajině vylíčena úplně jinak, než jaká je ve skutečnosti, a omluvili se za své nasazení.

Foto: 24 Channel

Podplukovník OMON Dmitrij Michajlovič Astachov

Článek

„My všichni jsme policisté, příslušníci policie Ruské federace. Já jsem ze zvláštní jednotky rychlého nasazení. Jsem podplukovník Dmitrij Michajlovič Astachov, narozený 30. září 1974,“ uvedl nestraší z nich, kterému chyběly přední řezáky.

Další se zřetelnými zraněními v obličeji uvedl, že jmenuje Jevgenij Viktorovič Spiridonov (36) a působí jako inspektor dokumentační skupiny jednotky rychlého nasazení OMON z Novokuzněcku. I nejmladší 27letý Jevgenij Vitaljevič Plotnikov s velkým monoklem řekl, že je příslušníkem sil OMON a má hodnost staršího seržanta.

Měli jsme za úkol po ovládnutí města všemi způsoby zadusit jakékoli akce civilních obyvatelů Ukrajiny narušující právo.
Dmitrij Michajlovič Astachov, důstojník policie RF

Tiskovou konferenci přenášel 24kanál a je v plné délce dostupná i na youtube.

Z cvičení v Bělorusku na Ukrajinu 

„Letos v únoru nás poslali na cvičení do Běloruska a 24 února 2022 jsme dostali nezákonný rozkaz vydat se na území Ukrajiny. Rozkaz dalo naše velitelství, ale byl od vrchního velitele, prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina. V rámci podpory vojenských sil jsme měli zajet do Kyjeva a pomoci jim v ovládnutí hlavního města,“ vypověděl před novináři Spiridonov.

Pospal i svůj úkol: „Měli jsme za úkol po ovládnutí města všemi způsoby zadusit jakékoli akce civilních obyvatelů Ukrajiny narušující právo.“ Dodal, že měli nejen zatýkat, ale používat i násilné donucovací postupy a střelbu.

Podplukovník na úvod řekl: „Chtěl bych se omluvil, že okolnosti, za kterých jsme se setkali, nejsou normální.“ Dodal, že papír, který má před sebou, není text, který by měl přečíst, ale poznámky. Bylo vidět, že mluví spatra.

Foto: 24 Channel

Zajatí příslušníci ruské policejní jednotky OMON

Přiznal, že „policisté v zásadě nejsou povinní plnit úkoly na území jiného státu. A proto jsme do poslední chvíle nevěřili, že vstoupíme na území Ukrajiny“.

Málo jsme věděli a málo jsme přemýšleli vlastními hlavami.
Dmitrij Michajlovič Astachov

„Řekli nám, že v Bělorusku budeme cvičit, nic víc,“ dodal Astachov. „A když nám řekli, že jedeme na Ukrajinu, naše auta už byla naložená, když nám přečetli rozkaz, nebyl čas na analýzu situace, prostě nám řekli: do aut a vpřed. A my jeli. Konkrétní úkoly nám nedali, řekli nám, že nám všem řeknou za pochodu.“

OMON byly původně zásahové jednotky ruské police, ale v roce 2016 se staly součástí Národní gardy, stejně jako další síly ministerstva vnitra. Nejsou součástí ruské armády a považují se za přímo podřízené Vladimirovi Putinovi.

„Ještě v Rusku se v masmédiích říkalo, že na území Ukrajiny vládnou fašisti, fašistický režim, že nacionalisté, nacisté uchvátili moc do svých rukou a obyčejným lidem je potřeba pomoci zbavit se tohoto jařma. Vůbec jsme nechápali situaci. Málo jsme věděli a málo jsme přemýšleli vlastními hlavami.“

Odpusťte, můžete-li

Podplukovník zmínil, že mu pomohlo prozřít, když viděl své idoly, dva ukrajinské boxery, jak vzkazují: My vás sem nezvali. „Skutečně jsem se styděl, že jsme vstoupili do této země,“ řekl Astachov, „přinesli jsme utrpěné do této země a nevím, kolik bude třeba času, a bude-li vůbec možné se vykoupit. Odsedíme si ve vězení, co si zasloužíme.“

„Jestli najdete sílu, odpusťte nám, a jestli ne, my to přijmeme,“ dodal.

Bránící Ukrajinci jsou podle něj zcela v právu. „Kdyby někdo vnikl na naše území, jak bych postupoval jako vaši lidé, a byl bych v právu, jako jsou oni jsou v právu. Skutečně se stydím, můj děda válčil (za svobodu) a já jsem nyní v roli karatele,“ uvedl podplukovník. A upozornil, že i kdyby se podařilo dobýt celé území Ukrajiny, tak nebude jak je kontrolovat a Rusové na něm budou v izolaci.

Vyzval také ruské vojáky, aby nebojovali, i když je těžké neuposlechnout rozkaz. Zdůraznil, že na Ukrajině dochází ke genocidě a oni by se jí neměli účastnit.

Vyzval také ruské vojáky, aby nebojovali, i když je těžké neuposlechnout rozkaz. Zdůraznil, že na Ukrajině dochází ke genocidě a oni by se jí neměli účastnit.

Požádal, aby nebyli zabiti a mohli vrátit domů, a mluvit o tom, co se v Rusku v těchto dnech děje: „Lidi v Rusku nemají informace, nemají internet. Z televize jim fedrují a fedrují jednostrannou informaci, že je Ukrajina zalidněna fašisty a atd.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám