Hlavní obsah

Na severu Evropy začalo vojenské cvičení NATO. Rusové zuří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severoatlantická aliance (NATO) v pondělí zahájila vojenské cvičení The Nordic Response 24, které se koná na severu Finska, Norska a Švédska. Informuje o tom finský list Yle, podle něhož se cvičení účastní zhruba 20 tisíc vojáků ze 14 zemí. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že jde o cílenou provokaci.

Foto: Norské ozbrojené síly/Síť X

Jednotky NATO připravující se na cvičení

Článek

Vojenské cvičení podle informací na webu Finských obranných sil (FDF) povede Norsko a bude probíhat od pondělí 4. března do pátku 15. března. Zúčastní se ho jak pozemní jednotky, tak i námořnictvo a vzdušné síly, píše finský list.

„Cvičení prokáže operační schopnosti, soudržnost a vůli NATO bránit celý prostor Aliance. Finsko se poprvé jako členská země NATO zúčastní nácviku kolektivní obrany v rámci rozsáhlého cvičení společných sil,“ stojí na webu FDF.

Alexander Stubb, který v pátek složil přísahu jako nový finský prezident, uvedl, že 7. března podnikne svou první zahraniční cestu, aby si prohlédl vojenské alianční cvičení v Norsku.

Finové mají pro strach uděláno: Ukrajinci mohou jejich zbraně klidně používat na cíle v Rusku

Evropa

„Kdyby mi někdo před dvěma lety řekl, že finský prezident při své první pracovní cestě navštíví cvičení NATO jen týden po své inauguraci, nevěřil bych tomu,“ prohlásil Stubb.

Cvičení, do kterých se zapojí například i stíhací letouny, tankery pro doplňování paliva ve vzduchu, dopravní a pozorovací letouny a různé vrtulníky, se účastní více než sto letounů z Finska, Švédska, Norska a dalších zemí NATO.

Finsko, které má s Ruskem společnou hranici dlouhou 1340 kilometrů, vstoupilo do NATO loni v dubnu. Nyní jde o jeho první vojenské cvičení coby člena aliance. Švédsko na svůj oficiální vstup čeká, všech 31 členů aliance už ale jeho vstup schválilo. Posledním státem bylo Maďarsko, jehož premiér Viktor Orbán posvětil rozšíření aliance 26. února.

„Provokace“

Rusku, které dál podniká útoky na Ukrajině, se cvičení nelíbí. Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško ho označil za provokaci.

„Domníváme se, že tato cvičení mají demonstrativně provokativní charakter. Jakákoli cvičení, zejména v geografické blízkosti linie dotyku, zvyšují nebezpečí vojenských incidentů,“ prohlásil podle ruského listu Kommersant Gruško, podle něhož ale Ruská federace „přijala veškerá opatření z hlediska zajištění obranyschopnosti Ruska“.

Ruské ministerstvo ústy své mluvčí už předem varovalo před eskalací napětí v regionu.

Klíčová britská letadlová loď se před cvičením NATO porouchala

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám