Hlavní obsah

Klíčová britská letadlová loď se před cvičením NATO porouchala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská letadlová loď Queen Elizabeth, která měla sehrát hlavní úlohu v největším cvičení NATO od dob studené války, nemohla v neděli vyplout, protože se při závěrečné kontrole ukázalo, že má problémy s lodním šroubem. Podle agentury AP vlajkovou loď britského námořnictva na manévrech u norského arktického pobřeží nahradí letadlová loď Prince of Wales.

Foto: Profimedia.cz

Britská letadlová loď Queen Elizabeth. Ilustrační foto

Článek

Tato letadlová loď tak Queen Elizabeth oplatí službu ze srpna 2022, kdy Prince of Wales na cvičení se Spojenými státy a Kanadou kvůli podobným problémům s lodním šroubem nahradila právě vlajková loď britského námořnictva.

Cvičení NATO nazvané Steadfast Defender (Pevný obránce), na němž se budou podílet i další plavidla z Británie, Spojených států, Španělska a Dánska, tak povede letadlová loď Prince of Wales. Severoatlantická aliance tyto manévry, největší od konce studené války, naplánovala do května.

Foto: Profimedia.cz

Transportní vrtulníky Boeing CH-47 Merlin seřazené na palubě letadlové lodi Queen Elizabeth . Ilustrační foto

Podle agentury AP je problém s lodním šroubem Queen Elizabeth pro královské námořnictvo druhým malérem za méně než tři týdny. Tím prvním je kolize dvou válečných lodí v přístavu v Bahrajnu.

Podle vyšetřovatelů tam v doku minolovka Chiddingfold nacouvala do druhého plavidla tohoto typu jménem Bangor. Obě lodi se přitom podle AP poškodily, posádky ale vyvázly nezraněny. Minolovky přitom byly součástí skupiny britských plavidel, která se podílejí na ostraze obchodních tras v Rudém moři, jež ohrožují útoky jemenských proíránských rebelů z kmene Húsíů.

Královna je stejná jako princ

Queen Elizabeth je jednou z největších letadlových lodí Britského královského námořnictva. Má stejně velkou sesterskou letadlovou loď Prince of Wales.

Dne 4. června 2014 ji britská královna Alžběta II. „pokřtila“ na počest královny Alžběty I.

Na rozdíl od amerických letadlových lodí není vybavena katapulty a záchytnými lany, místo toho je navržena jako víceúčelový nosič letounů kategorie V/STOL.

Queen Elizabeth je schopna nést čtyřicet až padesát letadel, typicky dvacet čtyři víceúčelových bojových letounů F-35B Lightning II, doplněných různými kombinacemi vrtulníků, například transportními Boeing CH-47 Chinook nebo Merlin sloužícími jako AWACS a k protiponorkovému boji.

Loď má kajuty pro 250 námořních pěšáků, které je během operací schopná podpořit útočnými a transportními vrtulníky.

Zatímco Queen Elizabeth má jako domovský přístav námořní základnu v Portsmouthu, pro loď Prince of Wales je to Liverpool.

„Tato válka určí osud světa.“ NATO ohlásilo největší manévry od konce studené války

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám