Hlavní obsah

Finové mají pro strach uděláno: Ukrajinci mohou jejich zbraně klidně používat na cíle v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský ministr obrany Antti Häkkänen prohlásil, že Ukrajinci mohou používat Finskem dodané zbraně k ostřelování strategických cílů na ruském území. Häkkänen to řekl v rozhovoru pro finský list Yle, ve kterém dále vyzval Německo, aby Ukrajině dodalo rakety dlouhého doletu Taurus, jež německý kancléř Olaf Scholz i nadále odmítá Kyjevu poskytnout kvůli obavám z možné eskalace.

Foto: Profimedia.cz

Finský ministr obrany Antti Häkkänen

Článek

„Ukrajina má právo použít tyto (finské) zbraně proti vojenským cílům i na ruském území,“ prohlásil finský ministr obrany podle finského listu Yle, který se Häkkänena zeptal, zda Finsko stanovilo limity v používání finských zbraní dodaných na Ukrajinu. „Podle mých informací Finsko taková omezení nestanovilo,“ uvedl.

Finský ministr obrany v rozhovoru dále vyzval Německo, aby poslalo Kyjevu rakety dlouhého doletu Taurus.

„Vyzývám Německo, aby o tom vážně uvažovalo. Německá vláda přece ví, že by měly velký význam,“ prohlásil v reakci na slova německého kancléře Olafa Scholze, který v pondělí podle agentury The Associated Press (AP) uvedl, že Taurusy nejsou teď to nejdůležitější, co by Ukrajina měla dostat.

„To, co Ukrajině chybí, je munice na všechny možné vzdálenosti, ale ne rozhodně tato věc (Taurusy) z Německa,“ prohlásil Scholz.

„Nezapojíme se do války, a to ani přímo, ani nepřímo. Tyto principy určují všechna má rozhodnutí,“ řekl dále Scholz, dodal ale, že Německo bude i nadále patřit mezi největší zbrojní podporovatele Ukrajiny.

Taurus není pro Ukrajinu rozhodující. Scholz znovu vysvětloval proč střely zemi nedodá

Válka na Ukrajině

Strach ze strategického zásahu

Již dříve experti naznačili, že by Ukrajina mohla rakety Taurus použít ke zničení například Krymského (Kerčského), mostu, což by mohlo mít rozhodující vliv na průběh války. A právě toho, že by Ukrajina použila Taurusy na tento strategický most, se Scholz bojí, jak už loni uvedl německý deník Bild.

Finský ministr obrany nicméně uvedl, že země, které dodávají Ukrajině vojenskou pomoc, se mají právo vyjádřit o jejím využití. „Tyto větší země, které mimo jiné poskytly tyto raketové systémy dlouhého doletu, mají samozřejmě také právo vyjádřit se k tomu, jak mohou být použity,“ sdělil finskému listu.

Z Evropských zemí posílají na Ukrajinu rakety dlouhého doletu Velká Británie a Francie. Britské Storm Shadows a jejich francouzskou verzi SCALP Ukrajinci již mnohokrát použili mimo jiné na zásahy lodí ruské Černomořské flotily.

Střely Taurus mají dolet až 500 kilometrů, díky čemuž by teoreticky mohly na ruském území zasáhnout i hlavní město Moskvu. Jsou také schopny efektivně ničit i pancéřované objekty, jako jsou armádní bunkry nebo skladiště, k čemuž využívají sofistikovanější technologie než loni dodané střely Storm Shadow a SCALP.

Finsko v rámci posílení vlastní bezpečnosti v úterý podepsalo se Spojenými státy smlouvu na nákup leteckých bomb a naváděných střel pro své letouny F-35. Kontrakt má hodnotu 96 milionů dolarů (2,25 mld Kč). „Doplňujeme kritické zásoby pro potřeby národní bezpečnosti,“ poznamenal ministr Häkkänen.

Scholz vyzradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících Ukrajině a spustil se povyk

Evropa

.

Reklama

Výběr článků

Načítám