Hlavní obsah

Na místě Hitlerova rodného domu bude policejní stanice. Diktátor by nebyl proti, vyplývá z dobového článku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Braunau am Inn

Rakouské ministerstvo vnitra trvá na plánu vybudovat na místě rodného domu Adolfa Hitlera v Braunau policejní stanici. A to i po tom, co se objevil archivní dokument naznačující, že sám Hitler si pro objekt přál „administrativní využití“. Stavba má začít v říjnu.

Z rodného domu Adolfa Hitlera bude policejní staniceVideo: Reuters

 
Článek

Když rakouské ministerstvo vnitra v květnu tohoto roku oznámilo harmonogram přestavby Hitlerova rodného domu na policejní stanici, zdálo se, že je to poslední kapitola v předlouhém příběhu sporů o to, jak s diktátorovým rodištěm naložit. Teď ale rakouský dokumentarista Günter Schwaiger přišel se zjištěním, které staví vládní plány do kontroverzního světla.

Při práci na dokumentu Kdo se bojí Braunau, který právě přichází do kin, totiž jeden člen Schwaigerova týmu objevil v archivu článek, jenž vyšel v místních novinách v roce 1939, ve kterém se mj. píše: „…Vůdce dal svůj rodný dům k dispozici okresu Braunau. Na jeho přání má být přeměněn na kancelářské prostory pro vedení okresu.“

Překvapivý a šťastný objev. Dělníci našli ruiny mnichovské synagogy, kterou nechal zničit Hitler

Evropa

Schwaiger má za to, že rozhodnutí o přestavbě na policejní sídlo tak v zásadě splní vůli nacistického diktátora. Podle režiséra citovaného listem Die Presse je nyní potřebné plány přehodnotit s tím, že neznalost dokumentu v době ministerského rozhodnutí nemůže být omluvou.

Komise pro přestavbu Hitlerova rodného domu kritiku odmítla s tím, že jeden - byť nezpochybněný - článek v lokálních novinách může snadno odrážet spíše tužbu místních radních než skutečné Hitlerovo přání. Žádný Hitlerův veřejný výrok na téma domu, kde se nacistický diktátor v roce 1889 narodil (a strávil v něm jen několik měsíců), není prý znám.

Potíže s vlastní minulostí

Rozruch kolem Hitlerova rodného domu podle rakouských médií odráží problémy, které mnozí Rakušané mají s nazíráním na období nacistické diktatury, připomíná Die Presse s tím, že zdaleka ne všichni Rakušané byli tehdy jen obětí národně-socialistické rozpínavosti.

Foto: Wikipedia

Pamětní kámen u Hitlerova rodného domu v Braunau am Inn

Hitlerův rodný dům stojí v centru rakouského městečka Braunau am Inn, jen několik set metrů od hranice s Německem. Debaty o tom, jak s objektem naložit, se táhly desítky let. Ve hře byla i demolice, od které nakonec úřady ustoupily s tím, že nechtějí, aby se místo stalo poutním místem neonacistů. Objekt byl nakonec soukromé majitelce vyvlastněn a v roce 2016 přešel do vlastnictví rakouského státu.

Fakt, že se v běžně vypadajícím dvoupatrovém domě Hitler narodil, dnes nic nepřipomíná. Pouze na chodníku před ním je umístěn kamenný blok z koncentračního tábora v Mauthausenu s nápisem Za mír, svobodu a demokracii, nikdy více fašismus. Na připomínku milionů mrtvých

Přestavba na policejní stanici má začít v říjnu 2023, dokončení úřady plánují o dva roky později. Akce má vyjít na 20 milionů eur (asi 480 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám