Hlavní obsah

Překvapivý a šťastný objev. Dělníci našli ruiny mnichovské synagogy, kterou nechal zničit Hitler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební dělníci minulý týden nalezli v Německu ruiny hlavní mnichovské synagogy, kterou v roce 1938 nechal strhnout nacistický diktátor Adolf Hitler. S informací přišla britská zpravodajská televize BBC, podle které stavaři našli několik sloupů a kamennou desku, na které se nachází některá z deseti přikázání.

Foto: Profimedia.cz

Židovská synagoga. Ilustrační foto

Článek

Židovská obec je z nálezu mnichovské synagogy nadšena. „Nikdy jsme si nemysleli, že z ní něco najdeme,“ řekl pro BBC Bernhard Purin, vedoucí mnichovského židovského muzea.

„Včera jsem (ruiny) viděl poprvé a byl to jeden z nejdojemnějších zážitků za 30 let práce v židovských muzeích, zejména když jsem viděl desku s Desaterem, která nebyla k vidění od roku 1938,“ řekl Purin, podle kterého chybí necelá čtvrtina desky.

Nalezená kamenná deska původně pocházela z místa nad archou obsahující Tóru na východní stěně synagogy, která byla jednou z nejznámějších předválečných památek Mnichova. Na jejím místě se v současné době nachází obchodní dům Karstadt.

Z nálezu byla nadšená i devadesátiletá šéfka mnichovské židovské obce Charlotte Knoblochová, která se ve staré synagoze jako mladá dívka modlila. „Tyto kameny jsou součástí židovské historie Mnichova,“ řekla listu Münchner Merkur. „Opravdu jsem nečekala, že se fragmenty zachovaly, natož že je uvidíme,“ dodala.

Mnichovský starosta Dieter Reiter řekl veřejnoprávní televizi BR, že nález pozůstatků tak velkolepé stavby byl „štěstím“. Jeho náměstkyně Katrin Habenschadenová zase řekla, že je historickou povinností města nález zabezpečit a vrátit ho židovské komunitě.

Nezvěstná pětaosmdesát let

Synagogu nechal Hitler strhnout v červnu 1938, tedy téměř přesně před pětaosmdesáti lety. O pět měsíců později byli Židé napadeni po celém nacistickém Německu během smrtícího listopadového pogromu, který je známý jako Křišťálová noc.

Synagogu v roce 1938 měla podle BBC zničit stavební firma Leonhard Moll, která zbytky z ní společně s další sutí měla skladovat na svém pozemku západně od Mnichova až do roku 1956. Trosky měly být následně potopeny v řece Isar a po druhé světové válce měly být použity k přestavbě jezu Grosshesseloher, který se na této řece nachází.

V domě byl roky ukrytý milion centů. Rodina teď neví, co s nimi

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám