Hlavní obsah

Na Islandu evakuují město kvůli nebezpečí sopečné erupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sériích zemětřesení vyhlásil Island v noci na sobotu stav nouze. Úřady nařídily čtyřem tisícům obyvatel města Grindavík na jihozápadě ostrova, aby se preventivně evakuovali, napsala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Čerstvá láva u Fagradalsfjallu zachycená 27. října

Článek

Islandská meteorologická kancelář (IMO) má obavy, že by tam magma mohlo dosáhnout povrchu. „Tunel magmatu, který se v oblasti vytváří, by mohl zasáhnout Grindavík,“ uvedla IMO.

V pátek IMO podle BBC zaznamenala, že „došlo k významným změnám v seismické aktivitě. Otřesy se podle ní přibližují k městu. Magma se zřejmě dostane až pod Grindavík a není jasné, kde by se mohlo dostat na povrch.

„Množství magmatu je výrazně větší, než bylo pozorováno při jeho vylití spojeným s erupcí Fagradalsfjallu,“ uvedli meteorologové. V červenci v oblasti Fagradalsfjallu vybuchla sopka Litli-Hrútur a v říjnu se v oblasti vylila láva.

Na Islandu kvůli obavám ze sopečných erupcí zavřeli Modrou lagunu

Evropa

Když kancelář v pátek uvedla, že lidé musejí opustit oblast, zdůraznila, že nejde o nouzovou evakuaci.

„Zůstaňte klidní, máme dost času reagovat. Není tu aktuální nebezpečí, evakuace je především preventivní, protože základním cílem je bezpečnost všech obyvatel Grindavíku,“ podotkla IMO.

Už ve čtvrtek bylo kvůli rostoucí seismické aktivitě v oblasti doporučeno uzavřít přístup do Modré laguny.

Všechny cesty do Grindavíku jsou zavřené, mohou se využívat pouze pro evakuaci.

Od října bylo u sopky Fagradalsfjall zaregistrováno přes 20 tisíc případů otřesů. Koncentrovaly se do oblasti poloostrova Reykjanes, která byla seismicky neaktivní po 800 let do erupce v roce 2021. Další erupce následovaly loni a letos.

Island postihly tisíce malých zemětřesení. Panuje obava z velké sopečné erupce

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám