Hlavní obsah

Na Islandu kvůli obavám ze sopečných erupcí zavřeli Modrou lagunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Na Islandu dočasně uzavřeli geotermální lázně Modrá laguna, jednu z největších turistických atrakcí země, a to kvůli sérii seismických otřesů a obavám z možné brzké sopečné erupce. Zatím nejsilnější otřes byl zaznamenán 9. listopadu a měl sílu 4,8 stupně Richterovy škály.

Foto: Wikipedia

Modrá laguna na Islandu

Článek

Bez návštěvy Modré laguny, souboru otevřených bazénů napájených horkou geotermální vodou, se musejí návštěvníci Islandu obejít nejméně do 16. listopadu. Podle managementu Modré laguny se jedná o preventivní opatření.

Důvodem je zvýšená seismická aktivita v oblasti: podle údajů Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR došlo v jihozápadní části poloostrova Reykjanes, kde Modrá laguna leží, od 25. října k více než 10 000 zemětřesením. Souvisí to se stále se zvyšujícím tlakem v zemské kůře, což by mohlo v brzké době vést k větší sopečné erupci.

Deník The Guardian informoval, že islandské úřady zveřejnily evakuační plány pro blízké městečko Grindavík, obyvatelé však zatím mohou zůstat ve svých domovech.

Island postihly tisíce malých zemětřesení. Panuje obava z velké sopečné erupce

Zahraniční

Island leží na rozhraní euroasijské a severoamerické tektonické desky, zemětřesení a vulkanické výbuchy jsou tam proto časté. Poslední větší seismická aktivita se na ostrově projevila začátkem července rovněž v oblasti poloostrova Reykjanes s epicentrem o několik kilometrů východněji.

K sopce na Islandu se nepřibližujte. Úřady varují před toxickými plyny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám