Hlavní obsah

Musíme se připravit na desítky let konfrontace s Ruskem, varuje šéf NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Generální tajemník Severoatlantické aliance (NATO) Jens Stoltenberg v rozhovoru pro německý týdeník Welt am Sonntag prohlásil, že v případě vítězství Ruska na Ukrajině hrozí, že se ruská agrese rozšíří do dalších zemí. Členské státy NATO by se podle jeho šéfa měly připravit na desítky let možné konfrontace s Ruskem.

Foto: Heiko Becker, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Pokud Putin vyhraje na Ukrajině, není jediné záruky, že se ruská agrese nerozšíří do dalších států,“ varoval Stoltenberg.

Podle Stoltenberga je kvůli zabránění dalším ruským výpadům nutné pokračovat v podpoře Ukrajiny a investovat do vojenského potenciálu Severoatlantické aliance vzhledem k tomu, že Rusko už připravuje svou ekonomiku na dlouhou válku.

„Potřebujeme rychle obnovit a rozšířit naši průmyslovou základnu, abychom mohli navýšit vojenské dodávky na Ukrajinu a zároveň doplnit naše vlastní zásoby. To znamená přechod z pomalé produkce v době míru na rychlou produkci, tak jak si to žádá doba konfliktu,“ vysvětlil Stoltenberg.

Putin v úterním rozhovoru s Tuckerem Carlsonem prohlásil, že „Moskva nemá žádný zájem zaútočit na „Polsko, Lotyšsko nebo kdekoliv jinde“. Polský vicepremiér a ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz na to reagoval, že Putinovi nevěří. „Čím více se opakuje, že něco není v plánu, o to více je třeba být podezřívavý,“ prohlásil v pátek s tím, že Rusko před zahájením okupace Ukrajiny také tvrdilo, že nic takového nechystá.

Putin je geopolitický šílenec, reagují Ukrajinci na rozhovor s Carlsonem

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám